Speak up! – 19 september in de Vondelkerk

Op 19 september organiseert de Stichting Granate het evenement ‘Speak Up’ in de Vondelkerk in Amsterdam.

Op de avond van Prinsjesdag introduceert Stichting Granate hun nieuwe evenement Speak Up! dat in het teken staat van geëngageerd werk. Dichters, schrijvers en filmmakers, met name met een niet Nederlandse achtergrond, presenteren werk waarin zij sociaal-maatschappelijk kwesties aankaarten. De vluchtelingencrisis, het integratiebeleid, werkloosheid en het basisinkomen, feminisme en het glazen plafond, homofobie, opwarming van de aarde en klimaatverandering, ouderenzorg en … het is maar een greep uit de talloze maatschappelijke thema’s waar Nederlandse kunstenaars dagelijks mee worstelen.

Tijdens het evenement Speak Up! zullen dichters, schrijvers en filmmakers de vraag “Hoe denk je over morgen?” beantwoorden met woorden en beelden, waarmee zij hun mening over verschillende maatschappelijke issues uiten. Kunstenaars uit andere disciplines schuiven ook aan.

“Wie het wist
zei niets
en wie het zei
wist niets …”
Ahmad Shamlou (Iranian poet, writer, and journalist)

Opening: Wushu performance (krijgkunst) door Nelson da Luz Bentes
Voordracht: Joost Baars, Nawal Mustafa, Frank Keizer, Jerry King Luther Afriyie, Jolies Heij en Nafiss Nia
Films: Broken promise van Wiam Al-Zabari, Back To Dignity van Beri Shalmashi, Route Du Soleil van Karsten de Vreugd, Life is Beautiful van Ben Brand en Ein Prost van Noël Loozen.

IJsman & verhalenverteller
Vittorio Desikan, de hartelijke man met zijn ijskraam, maakte ooit foto’s van massagraven buiten Teheran. Daarom moest ‘ie vluchten. Nu maakt Vittorio Desikan Saffraanijs dat hij op een bijzondere manier aan de man brengt; met gedichten, verhalen en verbroedering.

Eén minuut Op de zeepkist
Tijdens Speak Up! doet het publiek ook actief mee. Iedereen kan zich bij de presentatrice opgeven om tussen het programma door een verhaal te vertellen, een gedicht of een korte tekst voor te dragen over een maatschappelijk thema dat hem aan het hart ligt. Op de zeepkist kan het publiek ook reageren op een voordracht of een film van de deelnemers. De zeepkist is bedoeld om het publiek actief mee te laten doen aan het programma.

Presentatie: Dore van Duivenbode
Tijd: Dinsdag 19 september om 19:30
Plaats: Vondelkerk, Vondelstraat 120, 1054 GS Amsterdam

Entree: aan de deur € 15,00 (incl. speciale lekkernij)
Speciale actie tot 1 september/Vroege Vogels:  € 12,50,-  (incl. speciale traktatie)

Bron: Stichting Granate