Cinekid Festival opent 31ste editie met animatiefilm De buurtspion

In de herfstvakantie barst op de Westergasfabriek in Amsterdam, en in 35 andere steden in het land, het Cinekid Festival los: het grootste film-, tv- en mediaspektakel voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar. De 31ste editie van het festival wordt op woensdag 18 oktober o.a. feestelijk geopend met de Nederlandse première van de Deense animatiefilm De buurtspion.

Tijdens het twee weken durende Cinekid Festival ontdekken ruim 60.000 kinderen en hun ouders bijzondere jeugdfilms, -documentaires en -televisie. Uiteraard is er ook weer een hoop te beleven in het MediaLab: de grootste digitale speeltuin van de wereld met de nieuwste games, virtual reality installaties en workshops.

Film noir en kinderspionage
Openingsfilm De buurtspion gaat over de 10-jarige Agathe-Christine, ook wel AC genoemd. Ze is een buitenbeentje en gek op mysteries. Vanuit de kelder van haar huis heeft ze een klein detectivebureau op poten gezet. AC’s eerste mysterie lijkt zo opgelost, maar het duurt niet lang voordat ze verstrengeld raakt in een behoorlijk complexe situatie.

De buurtspion is geregisseerd door de Deense Karla Van Bengtson en is een productie van Copenhagen Bombay (De geweldige beer, Johan de verenkoning). De 2D-animatie is speciaal voor Cinekid nagesynchroniseerd in het Nederlands en is met zijn bijzondere ‘film noir’-insteek onderdeel van een van de thematische programmalijnen van het filmprogramma. Andere lijnen richten zich onder andere op moderne sprookjes en griezelen. De Belgische distributeur JEF brengt de film eind 2018 uit in de bioscoop.

Junior Co-Production Market
De buurtspion kwam onder andere tot stand na een pitch op de Junior Co-Production Market tijdens Cinekid for Professionals in oktober 2016. Ieder jaar komen internationale producenten naar Amsterdam om hun mediaproject te presenteren aan een grote groep potentiële aankopers en coproducenten. De selectie van de markt wordt samengesteld door Cinekid. Cinekid ondersteunt hiermee de ontwikkeling van kwalitatieve jeugdproducties en wil internationale samenwerkingen stimuleren.

Floor van Spaendonck, directeur Cinekid:
‘Ik ben trots dat we de 31ste editie van ons festival openen met de Nederlandse première van een animatiefilm die nog geen jaar geleden als project bij ons gepitcht werd. De buurtspion is een vrolijke film noir met een prikkelende tekenstijl!’

Noteer de data!
Het Cinekid Festival vindt dit jaar weer plaats in de herfstvakantie; van 14 t/m 27 oktober. Het feest wordt niet alleen gevierd op de Westergasfabriek in Amsterdam, maar ook in 35 andere door het hele land onder de noemer Cinekid on Tour:
Cinekid on Tour – 14 t/m 27 oktober
Cinekid Amsterdam – 21 t/m 27 oktober

Bekijk alle deelnemende locaties hier.
Het volledige festivalprogramma wordt 5 oktober 2017 bekendgemaakt via cinekid.nl.

Bron: Cinekid
Beeld: De buurtspion (Karla Van Bengtson) via Cinekid