Acht Nederlandse speelfilms en documentaires ondersteund

In de laatste toekenningsronde voor de zomerperiode zijn vier Nederlandse speelfilms en vier documentaires gesteund met een realiseringsbijdrage.

Het gaat om de speelfilms DRIJFZAND van Margot Schaap, KAPSALON ROMY van Mischa Kamp en Tamara Bos, NR. 10, de nieuwste film van Alex van Warmerdam en de internationale coproductie ROTTERDAM, I LOVE YOU. Daarnaast hebben de volgende documentaires een toekenning voor realisering gekregen: JUDAS van Boris Gerrets, twee debuutfilms: HET GROTE VERZWIJGEN van Marieke van der Winden en LAST MALE STANDING van Floor van der Meulen en OYSTERS & THE ART OF DESIRE van Willemiek Kluijfhout.

Drijfzand 
Regie & scenario: Margot Schaap
Producent: PRPL
Logline: Drijfzand is een psychologisch drama over een intrigerende moeder-dochter relatie en de weerslag daarvan op drie generaties vrouwen. Wanneer Helena meedeelt een hersentumor te hebben, komt er een einde aan Suze’s rustige gezinsleven op het eiland en neemt haar dwangneurose geleidelijk zorgwekkende vormen aan.
Realiseringsbijdrage: € 500.000

Kapsalon Romy
Regie: Mischa Kamp
Scenario: Tamara Bos
Producent: BosBros
Logline: Romy (10) gaat elke dag met tegenzin naar haar oma’s kapsalon, maar alles wordt anders als ze ontdekt dat oma Stine niet op haar past maar zij juist op oma Stine.
Realiseringsbijdrage: € 650.00

Nr. 10
Regie & scenario: Alex van Warmerdam
Producent: Graniet Film
Logline: Günter, een acteur, is als kind gevonden in een Duits bos. Over zijn afkomst heeft hij zich nooit iets afgevraagd. Op een dag duiken de kompanen van kardinaal Wassinski op. Pas nadat zij ongemerkt hebben meegeholpen aan zijn teloorgang, wordt Günter op de hoogte gebracht van zijn ware afkomst.
Realiseringsbijdrage: € 800.000

Rotterdam, I Love You
Regie: Shariff Nasr, Mike Figgis (VK), Martin Koolhoven, Atom Egoyan (CA), Koen Mortier (BE), Paula van der Oest, Claire Denis (FR), Joost van Ginkel, Pablo Trapero (AR), Barry Atsma, John Maybury (VK)
Scenario: Shariff Nasr , Robert Alberdingk Thijm, Yorick van Wageningen, Martin Koolhoven, Paula van der Oest, Joost van Ginkel, Koen Mortier (BE)
Producent: Submarine Film
Logline: Rotterdam, I Love You is een caleidoscopische multiregisseursfilm rond het thema liefde. Terwijl we Kareem (10) volgen in zijn streven om danspartner te worden van Jamilla (11), treffen we tien verhalen die de hoop op liefde in zich dragen, tegen de achtergrond van het opwindende, diverse culturele landschap van Rotterdam.
Realiseringsbijdrage: € 500.000

Judas 
Regie & scenario: Boris Gerrets
Producent: Witfilm
Logline: Pomfret, Zuid-Afrika. De laatst overgebleven bewoners proberen te overleven in hun afgelegen dorp, ook al zijn ze gelast het vervuilde gebied te verlaten. Er is een filmmaker gearriveerd die wil weten hoe het zit met de omstreden rol die zij speelden in de controversiële
geschiedenis van Zuid-Afrika. Hij stuit op een muur van stilte. Om die te doorbreken gebruikt hij een Bijbelse analogie en begint met de inwoners een filmproject over Judas Iscariot.
Realiseringsbijdrage: € 140.000

Het grote Verzwijgen
Regie & scenario: Marieke van der Winden
Producent: Selfmade Films
Logline: Wat doet het met je zelfbeeld en je beeld van de wereld om je heen wanneer je plotseling ontdekt dat je afstamt van een ware NSB-clan? In mijn zoektocht naar de waarheid achter deze voor mij zorgvuldig verborgen gehouden familiegeschiedenis, ontdek ik dat de erfenis ervan tot in de tweede generatie diepe sporen heeft nagelaten.
Realiseringsbijdrage: € 40.000

Last Male Standing
Regie & scenario: Floor van der Meulen
Producent: Een van de jongens
Logline: Nu er nog maar één mannelijke Noordelijke Witte Neushoorn over is op aarde, wordt hij bewaakt door bodyguards, haasten journalisten en toeristen zich naar Kenia om hem nog te zien en zijn wetenschappers vastberaden om zijn soort te laten voortbestaan. Wat is de aantrekkingskracht van zijn dreigende uitsterven? En wat zegt dit over ons?
Realiseringsbijdrage: € 50.000

Oysters & The Art of Desire
Regie & scenario: Willemiek  Kluijfhout
Producent: HALAL docs
Logline: Sinds onheuglijke tijden is de oester verbonden met lust en luxe. Wat maakt de oester zo verleidelijk? Zijn dit haar intrinsieke waarden of botvieren wij onze eigen verlangens op haar? Verlangens die zowel motor als bron van frustratie in het leven zijn. Oneindig en onverzadigbaar. De oester vraagt zich op haar sterfbed af: is de dood de enige ontsnapping aan het verlangen van de mens?
Realiseringsbijdrage: € 110.000

Kijk hier voor een overzicht van recent toegewezen bijdragen.

Bron: Filmfonds