Dunkirk vanaf 16 augustus op 70mm te zien in EYE Filmmuseum

Dunkirk, de nieuwe actie-thriller van Christopher Nolan, op 65mm IMAX® en 65mm analoge film gefilmd door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema, is vanaf woensdag 16 augustus, exclusief in de Benelux, op 70mm-film te zien in EYE Filmmuseum. De digitale versie is vanaf 20 juli in de landelijke bioscopen in IMAX en op DCP te zien. Het is wereldwijd de grootste 70mm-release van de afgelopen 25 jaar.
Dunkirk (2017) op 70mm, dagelijks te zien vanaf 16 augustus in EYE Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/dunkirk Warner Bros.

Pictures en EYE Filmmuseum hebben de handen ineengeslagen voor 70mm-vertoningen van Dunkirk. Cameraman Hoyte van Hoytema zegt over het formaat 70mm in de Filmkrant: ‘de resolutie van 70mm en Imax is gewoonweg veel hoger. Een videoframe heeft een onveranderlijk rasterpatroon, terwijl film een willekeurig korrelpatroon heeft omdat het een fotochemisch proces is. En daardoor is de resolutie van film in principe oneindig. Het komt erop neer dat film nog altijd veel meer kleur en detail kan opnemen. Dat is waarom heel veel mensen, ook zonder die technologie te begrijpen, film bekijken een prettiger sensatie vinden’.

Dunkirk
Met Dunkirk brengt regisseur Christopher Nolan zijn eigen originele scenario naar het grote scherm. De film opent met honderduizenden Britse en geallieerde troepen die omringd worden door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand met hun rug naar de zee gekeerd. Het lijkt een onmogelijke situatie nu de vijand hen van alle kanten heeft ingesloten.

De hoofdrollen in de film worden vervuld door Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance en Tom Hardy.

Dunkirk is opgenomen in Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Los Angeles.

70 mm
Het 70mm breedbeeldformaat maakt sinds enige tijd weer een opmars door. Hoewel digitaal draaien de norm is, kiezen regisseurs als P.T. Anderson (The Master, 2012), Quentin Tarantino (The Hateful Eight, 2015) en dus ook Christopher Nolan (Dunkirk) met volle overtuiging voor dit filmformaat. EYE is een van de weinige theaters in de Benelux die het 70mm-formaat nog kan vertonen. Op dit moment vertoont EYE, eveneens in samenwerking met Warner, Stanley Kubricks 2001, A Space Odyssey (1968) in een gloednieuwe 70mm-print met DTS-geluid. Met veel succes: in elf dagen tijd bezochten al 2500 mensen de film en staat de film in de top-20 van best bezochte films in Nederland. Een unicum voor een titel die slechts in een print in het land te zien is.

Bron: EYE