Terugkijkdienst ‘NPO Start’ opent poorten

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) lanceerde vorige week – na enige vertraging – de vernieuwde dienst voor het uitgesteld bekijken van NPO-producties. Het oude Uitzending Gemist heet NPO Start.

Gebruikers kunnen gratis een profiel en persoonlijke playlists aanmaken, maar om beeldmateriaal in hogere kwaliteit en reclamevrij te kunnen kijken, is een abonnement van 2,95 euro per maand vereist. Een speciaal ‘curatieteam’ stelt collecties samen uit het totale aanbod van de publieke omroepen, die gekoppeld zijn aan de actualiteit of aan specifieke momenten of gebeurtenissen.

De extra kosten zijn volgens de NPO nodig om kosten te dragen van rechten om bijvoorbeeld oudere seizoenen langere tijd beschikbaar te houden voor kijkers. Inkomsten vloeien ‘voor een groot deel’ terug naar nieuwe programmering, stelt de NPO. “De dienst is makkelijker in gebruik op alle apparaten en zo wordt de schatkamer van de publieke omroep nog beter ontsloten”, aldus NPO-voorzitter Shula Rijxman.

Op de registratiepagina voor NPO Start Plus wordt maximaal 1080p beeldresolutie aangeboden, uiteraard afhankelijk van het originele bronmateriaal.

Op de registratiepagina kunnen mensen ook kiezen voor een abonnement op NL Ziet, de terugkijkdienst van NPO, RTL en SBS. De NPO blijft daarin participeren, ook nu er een eigen terugkijkdienst in hoge kwaliteit is gelanceerd.

NPO Start is een dienst naast de bestaande live en on-demand kijk- en luisteropties die de NPO al biedt. Het gratis terugkijken van programma’s (tot minimaal zeven dagen) blijft onveranderd.

Bron: Villamedia