Groot aantal Nederlandse films naar Karlovy Vary

De Nederlandse film is zeer sterk vertegenwoordigd op de komende editie van het Karlovy Vary International Film Festival, met maar liefst twaalf (co)producties in de selectie.

Twee Nederlandse coproducties beleven hun wereldpremière in de East of West Competitie. Unwanted* is de debuutfilm van de Kosovaarse regisseur Edon Rizvanolli , die sinds 2007 in Nederland woont en werkt. De producent is Asfalt Films (NL) en de film is gecoproduceerd door De Productie. Unwanted gaat over een eenzame tiener die in Amsterdam woont samen met zijn uit Kosovo gevluchte moeder.

Dede, de eerste speelfilm van de Georgische filmmaker Mariam Khatchvani, vertelt het verhaal van een jonge vrouw in een dorp in de bergen, waar het leven wordt bepaald door eeuwenoude tradities. Nederlandse coproducenten zijn JaJa Film Productions en The Dutch Film Club.

Zowel Juze als November* worden gepresenteerd binnen de Official Selection – Out of Competition. Juze van de Indiase Miransha Naik (NL co-producent: Kepler Film) ging in wereldpremière op het Hong Kong International Film Festival en beleeft haar Europese première in Karlovy Vary. De Estlands/Pools/Nederlandse coproductie November (NL co-producent: PRPL) van Rainer Sarnet won op het Tribeca Film Festival de prijs voor Beste Cinematografie.

Regisseur Daan Bakker’s debuutspeelfilm Quality Time* (geproduceerd door Pupkin Film) is geselecteerd voor de Another View sectie. De film ging in Rotterdam in de Tiger Awards Competitie in wereldpremière, en won daar de MovieZone Award. Andere festivalselecties van Quality Time deze maand zijn onder andere Shanghai, Taipei en Moskou. In Another View worden ook een aantal minoritaire coproducties vertoond: Centaur* van Aktan Arym Kubat (NL co-producent: Volya Films), City of the Sun van Rati Oneli (ondersteund door het Nederlandse IDFA Bertha Fund) en Deepak Rauniyar’s White Sun* (NL co-producent: The Film Kitchen).

Fiona Tan’s tweede lange film Ascent* (productie: Antithesis Films) heeft sinds de wereldpremière op Locarno 2016 op een groot aantal festivals wereldwijd gedraaid en is nu te zien binnen Karlovy Vary’s Imaginaprogramma. Ook geselecteerd voor Imagina is de korte film Extrapolate van de Nederlandse videokunstenaar Johan Rijpma.

Het People Next Door programma presenteert Blind* van de Noorse filmmaker Eskil Vogt. Blind is gecoproduceerd door Lemming Film.

En tot slot is In Kropsdam is iedereen gelukkig te zien binnen het programma-onderdeel Future Frames: Ten New Filmmakers to Follow, georganiseerd door European Film Promotion en ondersteund door EYE International. In Future Frames presenteren jonge Europese filmmakers hun afstudeerfilms. In Kropsdam is iedereen gelukkig van Joren Molter doet het erg goed in het festivalcircuit in 2017, en is eerder onder andere vertoond in Clermont-Ferrand, Warsaw en Iszmir.

De 52e editie van het Karlovy Vary International Film Festival vindt plaats van 30 juni t/m 8 juli: www.kviff.com

*) Ondersteund door het Nederlands Filmfonds

Bron: EYE International