Film over Amsterdamse Layla M. wint mensenrechtenprijs

De Nederlandse film Layla M, over een moslimmeisje uit West, is woensdagavond in Duitsland bekroond met de Fritz Gerlich Prize.

De Duitse prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een film of documentaire die op toegankelijke wijze een actueel maatschappelijk thema op het gebied van mensenrechten of intolerantie onder de aandacht weet te brengen.

Het beeldje is vernoemd naar Fritz Gerlich, een van de journalisten die in zijn stukken verzet bood tegen de opkomst van Adolf Hitler. Gerlich werd in 1933 opgepakt en gedeporteerd naar Dachau, waar hij een jaar later werd gefusilleerd. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Layla M vertelt over een achttienjarig moslimmeisje uit West dat langzaam radicaliseert omdat ze zich buitengesloten voelt door zowel de samenleving als haar familie.

Het coming of age-drama trok in de Nederlandse bioscopen volle zalen. Het is niet de eerste prijs die Layla M ontvangt. Eerder kregen regisseur Mijke de Jong en hoofdrolspeelster Nora El Koussour ook al een award in Ierland. Layla M wordt ook gezien als een van de grote kanshebbers bij de Gouden Kalveren-uitreiking op het Nederlands Filmfestival, eind september.

Bron: Het Parool