Tom Holkenborg/Junkie XL NFF Master 37e editie Nederlands Film Festival

Tom Holkenborg/Junkie XL is als NFF Master te gast tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.

De filmcomponist, bekend van zowel internationale producties (o.a. Mad Max: Fury Road, 2015; Deadpool, 2016) als Nederlandse producties (o.a. Brimstone, 2016), geeft in zijn rol als NFF Master op 27 september een masterclass in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Met NFF Masters zet het Nederlands Film Festival (20 t/m 29 september 2017) Nederlandse filmprofessionals die nationaal en internationaal furore maken in de schijnwerpers.

“Holkenborg behoort tot de wereldwijde top van filmcomponisten en heeft zowel in Nederland als in het buitenland zijn sporen verdiend; natuurlijk op het gebied van film, maar ook binnen de gamesector. Hij is van grote betekenis voor de Nederlandse (film)cultuur en een belangrijke vertegenwoordiger van ons land in de internationale filmindustrie”, aldus Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival.

Binnen het NFF Master-programma deelt Holkenborg zijn kennis, ideeën en ervaringen op het gebied van film, muziek en games. Zo geeft hij op woensdag 27 september voor geïnteresseerd publiek een masterclass in de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Daarnaast wordt in samenwerking met Buma Music in Motion een Meet & Greet met de filmcomponist georganiseerd; het doel hiervan is talent en professionals uit de muziekindustrie met elkaar te verbinden. Ook gaat hij na afloop van een vertoning van Brimstone en zijn persoonlijke keuzefilm Mad Max: Fury Road in gesprek met collega’s en publiek.

Tom Holkenborg over zijn rol als NFF-Master: “Het succes dat ik nu in Hollywood heb met films als Mad Max: Fury Road en Batman v Superman: Dawn of Justice begon bij het vertrouwen dat ik ooit kreeg van Nederlandse regisseurs. Ik beschouw het als een eer dat ik nu zo’n grote rol mag spelen bij het Nederlands Film Festival. Het voelt alsof de cirkel rond is”.

Een van de hoogtepunten van zijn aanwezigheid op het NFF wordt volgens Holkenborg de eenmalige live Studio Time sessie tijdens de masterclass. “Waar ik misschien wel het meest naar uitkijk is de live on location-editie die ik zal houden van Studio Time, mijn eigen YouTube-kanaal over alles wat met filmmuziek te maken heeft. Ik ben heel benieuwd welke jonge aanstormende talenten aan mijn poort komen rammelen”, aldus Holkenborg.

De filmcomponist, woonachtig in de Verenigde Staten, brak in 2002 internationaal door met zijn remix van A Little Less Conversation van Elvis Presley. Naast vele internationale producties, zoals Mad Max: Fury Road, The Dark Tower, Deadpool, Black Mass, 300: Rise of an Empire, Divergent en samenwerkingen met Hans Zimmer (o.a. Batman v Superman: Dawn of Justice), levert hij ook grote creatieve bijdragen aan Nederlandse films (o.a. De Gelukkige Huisvrouw, De Heineken Ontvoering, New Kids Turbo en Brimstone). In 2007 en 2012 werd hij genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Muziek voor respectievelijk Blind en De Heineken Ontvoering.

De NFF Masters zijn in 2015 geïntroduceerd door het Nederlands Film Festival. Voorgangers van Tom Holkenborg zijn Hoyte van Hoytema, Jany Temime, Jan Roelfs, Issaka Sawadogo en Willem de Beukelaar.

Bron: NFF