Cinekid in internationaal mediakunstproject Capitaine futur

Stichting Cinekid participeert in Le Voyage de Capitaine futur, een internationaal mediakunstproject, in samenwerking met La Gaîté Lyrique (FR), KIKK Festival (BE) en WoeLab (TG).

Kunstenaars en ontwerpers worden uitgenodigd om de transformaties van het hybride eco-tijdperk te onderzoeken. In totaal worden drie mediakunstwerken geselecteerd en gerealiseerd. De vier partners, gespecialiseerd in mediakunst en technologisch ontwerp met de nadruk op een jong publiek, maken de selectie bekend op het Cinekid Festival in oktober 2017. In 2018 en 2019 gaan de werken op internationale tour langs festivals en expositieruimtes.

Mediakunst verkent de toekomst van onze tech-natuur
Het thema van het project is ‘Supernatural: Stories of Worlds to Come’ en heeft betrekking op hybride, technologische ecologie; onze technologische omgeving wordt in toenemende mate een natuurlijk element in ons leven. In deze nieuwe wereld leeft een reeks bijzondere levensvormen naast elkaar: virtuele dieren, mutante planten, elektronische virussen, onverzadigbare computers, autonome netwerken, autodidacte algoritmen, huisrobots, cyberbossen en ga zo maar door. Is deze nieuwe organische, veelsoortige wereld een overgangsfase in de natuurlijke evolutie of een ‘oerknal’ van singularity? Welke middelen moeten we vervaardigen om deze nieuwe samenlevingsvormen te overleven en te ervaren, om ons eraan aan te passen en ermee om te gaan?
De oproep moet poëtische visies uitlokken, nieuwe narratieven doen ontstaan die verhalen over een land waar mensen niet langer centraal staan en een metamorfose ondergaan bij contact met heterogene wezens.

Internationaal vermaarde kunstenaars
De partners in dit project verwachten een groot aantal internationale inzendingen. Eerdere werken die in opdracht van deze partners gemaakt zijn voor festivals en tentoonstellingen behelzen projecten van internationaal vermaarde kunstenaars als Marshmallow Laser Feast, Zach Lieberman, Theodore Watson & Emily Gobeille, Artificial Nature, Kyle McDonald, Nils Völker en Benjamin Gaulon.

Over Capitaine futur
De centrale figuur in het Les Voyages de Capitaine futur-project is Capitaine futur, een terugkerend vertelmedium bedacht door La Gaîté Lyrique en dat al optrad in een aantal exposities. Dit nieuwe project betekent het eerste internationale optreden van deze fictieve ontdekkingsreiziger als een soort protagonist in mediakunst. Zijn rol in het project doet denken aan de filosofische vertellingen en de personages in de werken van Jules Verne en in Der Wanderer van Casper David Friedrich. Hij is het symbool voor romantische ideeën over de toekomst.

Bezoek de website van Capitaine futur.

De vier partners

Cinekid

Is een van ’s werelds oudste en bekendste Film-, TV- en digitale mediafestival voor kinderen en jongeren. Het MediaLab biedt een uitgebreide expositie van interactieve kunstwerken en installaties. Cinekid zit in Amsterdam, maar heeft satellietfestival op ruim 35 locaties in Nederland. Daarnaast participeert Cinekid in diverse internationale projecten en heeft een uitgebreid professionalsprogramma.
www.cinekid.nl

La Gaîté Lyrique
Is een culturele instelling in Parijs die gespecialiseerd is in opkomende vormen van digitale cultuur en de dialoog tussen kunst, technologie, onderzoek en maatschappij. 
www.gaite-lyrique.net

KIKK
Is een jaarlijks internationaal festival voor digitale en creatieve cultuur in het Belgische Namen, dat de snijvlakken verkent tussen kunst, wetenschap en technologie.
www.kikk.be

WoeLab 
Is een centrum voor technologische democratie dat leiding geeft aan een netwerk van lokale tech-initiatieven in Lomé in Togo en elders in West-Afrika. Het centrum stimuleert het delen van hulpmiddelen en kennis, lokale samenwerkingsverbanden en het hergebruik van technologie.
www.woelabo.com

Bron: Cinekid
Beeld: Joseph Callioni