Documentaireserie Schuldig wint Zilveren Nipkowschijf 2017

De documentaireserie Schuldig (Human) heeft vrijdagmiddag de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt door een vakjury van televisiecritici. Schuldig kreeg de voorkeur boven de ook genomineerde programma’s The Amsterdam Project (RTL4) en de dramaserie De zaak Menten (Omroep MAX).

Schuldig is de veelbesproken en bewierookte documentaireserie van Sarah Sylbing en Ester Gould. In de serie volgt het duo, dat eerder dit jaar werd gekozen tot Journalist van het Jaar 2016, enkele bewoners van de Amsterdamse Vogelbuurt. Zo is daar Ditte, die na een societyleven op het Spaanse feesteiland Ibiza door kanker en creditcardschulden is afgegleden. Of Ramona, die op klaarlichte dag met haar gezin op straat wordt gezet. Maar ook Dennis, die een zieltogende dierenwinkel runt. Hij kreeg landelijke bekendheid na een oproep in De Wereld Draait Door (DWDD) om bij zijn winkel spullen te kopen.

Daarnaast hebben de makers van Schuldig, dat in acht afleveringen tamelijk abstracte problemen als armoede en schuld ‘een gezicht en een hart’ geven, ook oog voor de professionals die de bewoners proberen te helpen. Neem hulpverlener Paul en wethouder Arjan, maar ook deurwaarder Ed, die de meeste ontruimingen op de valreep afblaast.

De Zilveren Nipkowschrijf is de zoveelste prijs voor Schuldig. Eerder werd de documentaireserie onderscheiden met de belangrijkste journalistieke prijs, de Tegel, in de categorie achtergrond. Ook werden makers Sylbing en Gould gekozen tot Journalist van het Jaar 2016.

Naast de Nipkow voor Schuldig heeft documentairemaker Frans Bromet vrijdag een ere-Nipkowschijf (prijs voor een compleet oeuvre) gekregen. Bromets nasale en wat slepende stem en droge opmerkingen zijn in zijn documentaires handelsmerk geworden. Zijn aanpak: kijken en luisteren.

Zilveren Reismicrofoon
De Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma gaat dit jaar naar het onderzoeksprogramma Argosop Radio 1. De onderscheiding voor Argos, dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert, komt op een nogal pikant moment. De afgelopen dagen stak een storm van protest op onder journalisten, politici en op sociale media omdat het VPRO-programma de helft van zijn zendtijd kwijt dreigt te raken en een deel van zijn budget. Dit geldt overigens ook voor het onderzoeksprogramma Reporter Radio van de KRO-NCRV.

Eerder won Argos, dat in de loop der jaren naam maakte met onthullingen over het fotorolletje van Srebrenica en geheime operaties van commando’s in Afghanistan, onder meer de Prix Europa (2002), De Loep (2006, 2016) en De Tegel (2006, 2009 en 2011).

Paul Nipkow
De Zilveren Nipkowschijf werd voor het eerst uitgereikt in 1961. Eerdere winnaars zijn onder meer: Andere Tijden, Holland Sport, Koefnoen en DWDD. De prijs is vernoemd naar de Duitser Paul Nipkow, een uitvinder die ook wel wordt gezien als de grondlegger van de techniek die de televisie mogelijk heeft gemaakt.

Bron: De Volkskrant