Bekendmaking gasten ‘CineTalks: diversiteit in de Nederlandse filmwereld’

Hoe worden films en televisieprogramma’s een betere afspiegeling van de Nederlandse samenleving? Met die vraag in het achterhoofd werd de werkgroep diversiteit opgericht. Op het Nederlands Film Festival werden tijdens het seminar ‘The Making Of… diversiteit in de film- en tv-sector’ de aanbevelingen gepresenteerd. Waar staan we nu, bijna een jaar nadat de aanbevelingen gepresenteerd werden?

Tijdens CineTalks: Diversiteit in de filmwereld, 21 juni in VondelCS, maken Shariff Nasr (werkgroep diversiteit, lid DDG), Margo van der Valk (Filmfonds, portefeuille Diversiteit), Brian Lo Sin Joe (Fonds Podiumkunsten) en Reza Kartosen (onderzoeker Universiteit van Amsterdam) de balans op en werpen we een blik op de toekomst rondom dit belangrijke thema.

In het voorjaar van 2016 werd de Werkgroep Diversiteit opgericht. De Dutch Directors Guild geeft leiding aan deze werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de Filmproducenten Nederland, Netwerk Scenarioschrijvers en ACT Acteursbelangen. Wat is de stand van zaken van deze werkgroep? Waar houden zij zich mee bezig, welke hindernissen en uitdagingen ervaren zij en welke vorderingen worden er gemaakt? Aanwezig is Shariff Nasr, regisseur en lid van de Werkgroep Diversiteit.

Het Nederlands Filmfonds heeft diversiteit een integraal onderdeel gemaakt van de aanvraagprocedure. Makers worden verplicht een toelichting te geven ten aanzien van de diversiteit van hun film. Wat zijn de ervaringen tot dusver daarmee? Margo van der Valk (portefeuille Diversiteit) zal tekst en uitleg geven.

Hoe gaat het met de bewustwording van het belang van dit thema in de verschillende organisaties? Het Fonds Podiumkunsten heeft zelf twee jaar geleden al zelf een eigen werkgroep geformeerd, van waaruit veranderingen zijn ingezet. Welke zijn dit en hoe ervaart men de nieuwe koers? Wat kan de filmwereld leren van deze ervaringen? Brian Lo Sin Joe van Fonds Podiumkunsten is te gast.

Op de Universiteit van Amsterdam is dit jaar het college ‘Televisie en Culturele Diversiteit’ van start gegaan. Wat kunnen we leren uit de wetenschappelijke hoek? Onderzoeker Reza Kartosen en docent van dit college is aanwezig.

CineTalks is een maandelijkse live talkshow in VondelCS. Aan de hand van wisselende onderwerpen wordt er in gesprek gegaan met filmmakers, professionals en het publiek. ‘CineTalks: Diversiteit in de filmwereld’ vindt plaats op 21 juni, de avond start om 20.00 uur. De presentatie is in handen van Luuk Heezen. Tickets zijn verkrijgbaar via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-cinetalks-diversiteit-in-de-filmwereld-34965859828.

Bron: Cinecrowd