Spelregie workshop Mijke de Jong

Spelregie behoort tot de meest essentiële onderdelen van het regisseren van drama. Op veel opleidingen blijft spelregie echter onderbelicht. Ook is er later in de beroepspraktijk door tijdsdruk weinig ruimte een eigen spelregiestijl te ontwikkelen. Bij veel regisseurs bestaat dan ook de behoefte om hun ervaring met spelregie uit te breiden.

Daarom organiseert de DDG dit jaar in september een spelregie workshop. Ze hebben regisseur Mijke de Jong bereid gevonden deze workshop te geven. Aan de workshop kunnen 8 regisseurs deelnemen, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt. De workshop wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds.

Mijke heeft de volgende aandachtspunten voor ogen bij de workshop:
* Het ontwikkelen van het karakter, de basis voor grillig en gelaagd spel. Mijke werkt veel met – streng geleide – improvisatie en benoemt hoe je deze kunt inzetten in het repetitieproces om het karakter meer diepte te geven. Improvisatie is een krachtig middel, maar alleen als je het goed voorbereidt en weet waarom je het gebruikt. Haar ervaring is dat veel regisseurs niet precies weten wat ze met deze methode aan moeten.
* Mijke neemt niet de dialoog als uitgangspunt maar concentreert zich op alle vormen van communicatie die een acteur tot zijn beschikking heeft zoals bijv. lichaamstaal, en sub tekst; ze leert regisseurs hoe ze moeten omgaan met lichaamstaal en hoe ze die moeten sturen. Hoe je de gelaagde vaak onbewuste lichaamstaal of mooie versprekingen die ontstaan tijdens een improvisatie, moet vertalen naar de opnames.
* Bij het filmen willen de meeste regisseurs een lange repetitieperiode, maar die is er lang niet altijd. Daarom geeft ze ook graag tips voor het werken onder minimale omstandigheden: geen repetitietijd, stress op de set, miscommunicatie enz.

Data/Locatie:
De workshop vindt plaats gedurende vijf dagen van maandag 4 t/m donderdag 7 september en op maandag 11 september in de XL Studio van Q Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam. Deelnemers worden geacht alle dagen aanwezig te zijn.

Meer informatie over de opzet van de workshop, de kosten en aanmelding vind je hier.

Bron: DDG