De Kees Holierhoek Scenarioprijs wordt in november 2017 uitgereikt

Op 3 november 2017 wordt de vakprijs voor de 12e keer uitgereikt aan de scenarioschrijver(s) van het beste oorspronkelijke Nederlandse drama dat tussen 2013 en 2016 op televisie of online in première ging.

In 2013 werd deze prijs, toen nog de Lira Scenarioprijs genaamd, voor het laatst uitgereikt. Onder de nieuwe naam Kees Holierhoek Scenarioprijs wordt de scenarioschrijver van het beste oorspronkelijke Nederlandse televisiedrama bekroond. Juryvoorzitter Max van den Berg: “In Nederland worden prachtige oorspronkelijke scenario’s geschreven. Dat verdient aandacht, erkenning en bekroning.”

De prijs
In 1993 riep Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira) de prijs in het leven als waardering voor de scenarist(en) van Nederlands televisiedrama. De prijs, ter waarde van € 15.000,-, is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied.

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en 30 jaar voorzitter van Lira, afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, vernoemt de stichting de prijs voortaan naar hem.
Eerdere winnaars zijn o.m. Alma Popeyus & Hein Schütz (De Enclave), Frank Ketelaar (De Uitverkorene), Maike Meijer & Margôt Ros (Toren C), Mieke de Jong & Tamara Bos (Annie M.G.) en Ger Beukenkamp & Hans Hylkema (Den Uyl en de affaire Lockheed).

De jury
De jury voor de Kees Holierhoek Scenarioprijs 2017 bestaat uit voorzitter Max van den Berg (oud-commissaris van de Koning), Noraly Beyer (voormalig presentatrice van het NOS Journaal en Radio Nederland Wereldomroep), Threes Anna (schrijver en regisseur), Malou Gorter (actrice) en Walter van der Kooi (historicus en recensent voor De Groene Amsterdammer).

Medio september maakt de jury drie nominaties bekend waaruit zij in november de winnaar kiest.

Over LiraStichting 
Lira is de auteursrechtorganisatie en belangenbehartiger voor alle schrijvers en vertalers. Lira zet zich in om de positie van auteurs in Nederland structureel te verbeteren. Voor meer informatie over Lira, kijk op www.lira.nl.

www.keesholierhoekscenarioprijs.nl

Bron: Lira