Nominaties De Lokale Omroep van het Jaar 2017 bekend

De nominaties voor De Lokale Omroep van het Jaar 2017 zijn bekend gemaakt. Van de tachtig lokale omroepen zijn er negen genomineerd voor deze titel.

Bij de selectie is onder meer gelet op een gevarieerde programmering met dagelijks actueel nieuws op alle platformen, kwaliteit en continuïteit van het journalistieke aanbod en de bedrijfsvoering, lokale verbondenheid, gebruik van nieuwe mediatechnologieën, vernieuwende programmaformats en de samenwerking met andere media in de regio.

De genomineerden zijn:

1. Alphen aan den Rijn: Studio Alphen
De jury heeft Studio Alphen genomineerd omdat de omroep een bijzondere plek heeft weten te veroveren in Alphen aan den Rijn. De omroep is een echte nieuwszender en een kweekvijver van talent, zo zijn Mark van der Molen en Kevin van Arnhem nu te horen op 3FM. Studio Alphen is ook de omroep die je regelmatig in het landelijke nieuws voorbij ziet komen.

2. Bergen op Zoom: Zuidwest TV & Zuidwest FM
De jury heeft Zuidwest TV en Zuidwest FM genomineerd omdat de omroep een echte voortrekker is in de vorming van streekomroep. De omroep timmert hard aan de weg en dat is duidelijk merkbaar.

3. Eindhoven: Studio040
De jury heeft Studio040 genomineerd omdat de omroep een goedgeorganiseerde nieuwsorganisatie is, zowel binnen de traditionele media als online. De omroep is online merkbaar actiever geworden. Ook blijft de omroep een belangrijke kweekvijver van (radio)talent.

4. Enschede: TV Enschede FM
De jury heeft TV Enschede FM genomineerd omdat de omroep voorop blijft lopen binnen de lokale omroepsector, o.a. door de samenwerking met de krant in de gezamenlijke newsroom. Het is een omroep met een goed netwerk en daardoor successen boekt. Ook leidt de omroep veel mensen op en begeleiden ze veel stagiaires waardoor de omroep blijft verjongen.

5. Maastricht: RTV Maastricht
De jury heeft RTV Maastricht genomineerd omdat de omroep een duidelijke richting heeft gekozen. Met minder inkomsten is ingezet op een innovatieve benadering met meer gebruik van de nieuwe media. De omroep is merkbaar zichtbaar geworden in de stad, ze zijn overal aanwezig.

6. Midden Delfland, Westland, Maassluis: WOS MEDIA
De jury heeft WOS MEDIA genomineerd omdat de omroep nog steeds hét gezicht van het Westland is. De omroep maakt slimme keuzes en weet de nieuwe media optimaal in te zetten. De omroep straalt daarnaast ook uit dat iedere medewerker zich daar thuis voelt.

7. Montferland, Oude IJsselstreek, Doetinchem: REGIO8
De jury heeft REGIO8 genomineerd omdat de omroep goed georganiseerd is, zowel op redactioneel als financieel vlak. Ook op het gebeid van de nieuwe media scoort de omroep goed: Social is belangrijk voor de omroep, ook voor nieuws. De samenwerking met Omroep Gelderland maakt de omroep (nog) zichtbaarder in de regio.

8. Rotterdam: OPEN Rotterdam
De jury heeft OPEN Rotterdam genomineerd omdat het een aansprekende omroep is die bij Rotterdam hoort. De omroep is een voorloper in het bereiken van een jonge(re) doelgroep door de inzet van vernieuwende (mobiele) journalistiek.

9. Venlo: Omroep Venlo
De jury heeft Omroep Venlo genomineerd omdat de omroep al jaren een gelijkwaardige partner is binnen het publieke omroepbestel. Omroep Venlo is van constante waarde met een hoge kwaliteit aan journalistieke output.

Deze omroepen horen samen met OOG uit Groningen, De Lokale Omroep van het Jaar 2016, tot de beste tien lokale omroepen van Nederland. Dit tiental wordt dit jaar ingezet als het visitekaartje van de lokale omroepsector. De genomineerden moeten in een filmpje zichzelf presenteren aan de jury. Op 30 juni worden vertegenwoordigers van de omroepen bevraagd door de jury over het filmpje en de reeds ingestuurde vragenlijst.

Op zaterdag 9 september wordt De Lokale Omroep van het Jaar bekend gemaakt op het Media Park, tijdens de Open Studio Dagen. Dan worden ook De Lokale Omroep Awards 2017 uitgereikt.

De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) is initiatiefnemer van de awards. Met het uitreiken van deze prijzen wil de OLON de hoge kwaliteit en vernieuwing van lokale omroepproducties verder bevorderen en de lokale omroepsector beter profileren. De OLON behartigt de belangen van 260 publieke lokale omroepen in Nederland.

De jury bestaat uit: Voorzitter Toine van Peperstraten (presentator FOX Sports, SBS6 voetbal), Jurre Bosman (directeur NPO Radio), Mezen Dannawi (NPO, Strategie en Beleid), Sieb Kroeske (docent Radiomanagement Hogeschool InHolland), Noël Lebens (wethouder Sittard-Geleen, ambassadeur lokale omroep namens VNG), Frits Lintmeijer (Adviseur strategie, organisatie, communicatie, politiek),  Alexander Pleijter (onderzoeker journalistieke innovatie en docent online journalistiek Universiteit Leiden) en Annelies van Santen (OOG, de Lokale Omroep van het Jaar 2016).

Bron: OLON/BM