Zes non-fictie transmediaprojecten gehonoreerd

In de eerste ronde in 2017 van de Non-fictie Transmediaregeling – de gezamenlijke regeling van het Filmfonds en het Stimuleringsfonds – zijn zes producties ondersteund.

Met de selectie heeft de commissie geprobeerd om naast sterke journalistieke projecten als Greetings from Aleppo en Rangers vs Rebels, ook ruimte te scheppen voor het artistieke experiment voor een project alsInstrumental Self. Op 15 augustus is de deadline van de tweede en laatste ronde van het jaar voor deze regeling.

De fondsen ontvingen in totaal 28 aanvragen van overwegend hoog niveau. Met het wegvallen van het Mediafonds als derde partner, stond het budget voor de regeling onder druk. De commissie, bestaande uit Peter de Maegd, Juha van ’t Zelfde, Dick Tuinder en Nathalie Alonso Casale heeft dan ook zeer scherpe keuzes moeten maken.

De volgende projecten zijn ondersteund:

Stichting Traktor, De Migrant
Butch & Sundance Media, Rangers vs Rebels
Submarine, De slinger van Markelo
Temra Pavlovic, Instrumental self
Stichting Paradox, Greetings from Aleppo (the sequel)
Koala Koncepts, Rotterdam International

Wat opvalt is dat transmediaal werken de nieuwe standaard wordt bij steeds meer makers en dat er gezocht wordt naar nieuwe tools om digital storytelling te faciliteren. Zo maken Stichting Traktor en Stichting Paradox voor hun projecten beide gebruik van de in Nederland ontwikkelde FairyTale toolkit. De ontwikkelaars van deze journalistieke start-up kunnen op hun beurt weer nieuwe eigenschappen van hun toolkit testen aan de hand van deze verschillende projectformats. FairyTale is eerder ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Klik hier voor meer informatie over de Non-fictie Transmediaregeling.

Bron: Nederlands Filmfonds