Verslag NBF netwerkborrel 8 mei: Highlights NAB 2017

Afgelopen maandag vond de maandelijkse NBF netwerkborrel in De Kring plaats en deze week was het ons eigen bestuurslid Guy Molin die alle highlights van de NAB 2017 uit de doeken deed.

De NAB, beter bekend als de grootste technologiebeurs ter wereld in Las Vegas, bleek dit jaar veel minder innovatief en vernieuwend dan anders. Voorheen spaarden bedrijven hun scoops op om deze op de beurs te onthullen, maar dit is verleden tijd. Om de verkoop te spreiden over het hele jaar, lanceren de bedrijven hun scoops niet meer eens per half jaar, maar door het jaar heen. Resultaat: bedrijven hadden niet zo veel nieuws te vertellen. Toch waren er op de beurs hoogtepunten te vinden die bepaalde technologieën van ‘de toekomst’ al naar het hier en nu wisten te brengen. Uit de vele voorbeelden en vermakelijke filmpjes die Guy ons maandag toonde, bevat dit korte verslag een selectie van de meest opmerkelijke ontwikkelingen.

MOJO
In plaats van de camera-ploegen die we afgelopen jaren zagen rondlopen op de NAB, liepen er nu overal MOJO’s rond (staat voor Mobile Journalism): one-man-bands die gewapend met hun iPhone, alleen, complete reportages maken. Tot voor een jaar ondenkbaar om serieus genomen te worden met een smartphone, maar ondertussen geheel geaccepteerd.

HORUS
Het Groningse bedrijf Horus presenteerde op de NAB een draagbare regieset voor VR; alle benodigdheden in één koffertje. Behalve dat deze compacte ze alle opties voor de regisseur biedt, kan er ook rechtstreeks vanuit de unit gestreamd worden. Een ideale tool tijdens live events dus!

SONY
Sony liet zien dat het voor hen al mogelijk was om in 480(!) frames per seconde op te nemen, hier in Nederland draaien de meeste nog op 25p…

PANASONIC
Ook Panasonic had een spannende verrassing, deze wilde ze alleen nog niet delen met de buitenwereld…wordt hier bij gebrek aan hype een hype gecreëerd? Het enige dat we weten, is dat het device (camera?) komende juli gelanceerd wordt. Nog even wachten dus!

IKEGAMI
Ikegami verraste de NAB bezoeker met de eerste 8K tv-camera; deze ziet er dus niet meer uit als een technische camera maar als een normale camera die dus ook gemakkelijk op je schouder kan. Met dit beeld komt de realiteit ontzettend dichtbij, “alsof je uit het raam kijkt”. 8K voor thuis lijkt misschien nog een ontwikkeling voor de verre toekomst, maar is dichterbij dan je denkt.

NAB
Ook dit keer bleek de NAB dé ontmoetingsplek voor kenners te zijn. Zo zie je elkaar in eigen land zelden, men vindt elkaar altijd terug op deze jaarlijkse beurs. De NAB is met andere woorden een heus netwerkevent waar menig borrels en meetings plaatsvinden. Of de beurs volgend jaar ook met meer innovatie en vernieuwing komt, zal je van Guy te horen krijgen in mei 2018.