Nederlandse Films & Nederlands Talent in Cannes

Op 17 mei gaat het International Film Festival Cannes van start. Het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Commission zijn samen met EYE International  te vinden in het Nederlandse paviljoen SEE NL.

Gedurende de Marché zijn er dagelijks vertegenwoordigers van het Fonds aanwezig in het paviljoen waarbij u terecht kunt voor vragen over de Film Production Incentive en andere financieringsmogelijkheden voor internationale coproducties.

Honderd Jaar De Stijl – Voor de inrichting van het Nederlandse paviljoen in Cannes wordt dit jaar Nederlands designtalent een podium geboden. Studio Sabine Marcelis is uitgenodigd om vanuit haar werkpraktijk te reageren op het themajaar Honderd jaar De Stijl in de vorm van een ruimtelijk ontwerp, dat dient als ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie.

Nederlands Talent
De Nederlands minoritaire coproductie A Gentle Creature draait in de hoofdcompetitie van het festival. A Gentle Creature, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Fjodor Dostojevski, is geschreven en geregisseerd door Sergei Loznitsa. De film is geproduceerd door de Franse producent Slot Machine in coproductie met het Nederlandse Graniet Film (Marc van Warmerdam) en Wild at Art (Peter Warnier), Arte France cinema, GP cinema company (Rusland), Looksfilm (Duitsland), Studio Uljana Kim (Lithouwen), Solar Media Entertainment (Oekraïne) in samenwerking met Wild Bunch, Haut et Court, Potemkine Films, Atoms & Void en Film Angels Studio. Lees hier het interview met Sergei Loznitsa in SEE NL.

De korte film Lejla van Stijn Bouma is geselecteerd voor Cannes Cinéfondation. De film is een coproductie van de Sarajevo Film Academy (opgezet door Béla Tarr) en het Nederlandse Alchemic Film. Lees het interview met Bouma hier.

In het Cannes Classics programma draait Mirror of Holland (Miroirs de Hollande, 1951) van Bert Haanstra. Het Filmfonds presenteert in samenwerking met Submarine Channel 4 projecten in het VR-programma NEXT: Ashes to Ashes (Submarine Channel), Februar (Maarten Isaäk de Heer), What Do We Care 4 (Steye Hallema) en The Night Watch (Maarten Treurniet). Klik hier voor meer informatie over deze VR projecten in Cannes.

Marktvertoningen zijn er dit jaar van de volgende titels: An Act of Defiance (Bram Fischer, Jean van de Velde), Craving (Dorst, Saskia Diesing), Disappearance (Verdwijnen, Boudewijn Koole), RU Safe (Paul Ruven), Tulipani (Tulpen, Liefde, Eer en een Fiets, Mike van Diem) en Waterboys (Robert Jan Westdijk) en de minoritaire coproducties Juze (Miransha Naik), The Wound (John Trengrove) en Taxi Stories (Doris Yeung). In L’Acid a Cannes is Humidity van Nikola Ljuca opgenomen, een coproductie met onder andere het Nederlandse Lemming Film.

Klik hier voor een overzicht van de titels in de hoofdcompetitie van Cannes.

Julius Ponten Producer On The Move
Filmproducent Julius Ponten van New Amsterdam Production Company is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als Producer on the Move in Cannes dit jaar. Het Producers on the Move programma wordt voor het 18e achtereenvolgende jaar georganiseerd door European Film Promotion (EFP). Tijdens het vierdaagse netwerkevenement (19 – 23 mei) worden 20 getalenteerde en veelbelovende producenten in de schijnwerpers gezet. Lees het interview met Julius Ponten in de SEE NL hier.

Internationale network meetings in Cannes
Voor de aanwezige Nederlandse producenten wordt tijdens het festival een aantal network meetings georganiseerd, waaronder een lunch met producenten uit het Franse en Duitse taalgebied en netwerkborrels met filmprofessionals uit China, USA en Canada.

Voor de volgende evenementen op het Nederlandse paviljoen kunt u zich nog aanmelden:

Zondag 21 mei, 11.00-12.30 uur: Korte presentatie Film Production Incentive & Film Commission, met aansluitend een netwerkborrel. Country in focus: China

Maandag 22 mei, 11.00-12.30 uur: Korte presentatie Film Production Incentive & Film Commission, met aansluitend een netwerkborrel. Countries in focus: USA/Canada

De evenementen zijn voor Nederlandse producenten die interesse hebben in samenwerking met China, USA en Canada, er zullen representatives en filmprofessionals uit die landen aanwezig zijn.
U kunt zich hier aanmelden.

Producers network: spotlight op Nederlandse producenten
Het Filmfonds is wederom Presenting Partner van de Producers Network Breakfast Meeting op 20 mei. Vijf Nederlandse producenten worden in de spotlight gezet: Noortje Wilschut (
Family Affair Films); Erik Glijnis (Lemming Film); Katja Draaijer (BALDR Film); Aydin Dehzad (Kaliber Film) en Lisette Kelder (Circe Films). Lees hier verder.

Bron: Nederlands Filmfonds