Editor, regisseur en scenarist Danniel Danniel overleden

Op 4 mei jl. overleed Danniel Danniel, editor, regisseur en scenarist.

Hij werd geboren in 1950 in Haifa, Israël en kwam in 1980 naar Nederland waar hij aan de Nederlandse Filmacademie studeerde. Hoewel Danniel Danniel al enige tijd ziek was, kwam zijn overlijden onverwacht. Hij werkte als editor nog o.a. aan de nieuwe documentaire van Simonka de Jong.

Danniel Danniel schreef en regisseerde in samenwerking met Juliano Mer ARNA’S CHILDREN (2003) die op het HOTDOCS filmfestival de FIPRESCI prijs ontving. Het Tribeca Film Festival riep de film uit tot beste lange documentaire. De speelfilm WINTER ’89 (1998) bleef bijna onopgemerkt in Nederland maar maakte grote bewondering los bij kenners. Danniel Danniels talent werd met EI uit 1987 op vele internationale festivals geroemd.

Danniel Danniel leverde een onmiskenbaar grote en eigenzinnige bijdrage aan de films die hij monteerde. Thom Hoffmans DE DOMEINEN DITVOORST (1992) won prijzen in binnen- en buitenland. TUSSENLAND (2002) van Eugenie Jansen dat hij samen met Jessica de Koning monteerde won o.a. de Tiger Award op het IFFR. 900 DAGEN (2011) van Jessica Gorter werd genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire. PARTS OF A FAMILY van Diego Gutiérrez won het een jaar later. Met Diego Gutiérrez volgde een jarenlange artistieke en vriendschappelijke samenwerking die o.a. resulteerde in SPOREN (2014) en de film met en over Kees Hin: WHILE LOOKING FOR THE DEVIL(2016). Voor de met een Prix Europa bekroonde LITTLE ANGELS (2015) van Marco Niemeijer werd Danniel Danniel nog in 2016 genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Montage.

Veelzeggend en vol bewondering is het In Memoriam dat werd geschreven door Heddy Honigmann, waarvoor Danniel Danniel METAAL EN MELANCHOLIE (1993), EL OLVIDO (2008), FOREVER (2006) en OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN(2014), monteerde.

Bron: Nederlands Film Festival