EYE brengt ode aan de lust: films, lezingen, performances

Met Cinema Erotica viert EYE Filmmuseum de sensualiteit, en schrikt daarbij niet terug voor schaamtevolle schaduwkanten. Met het programma geeft EYE een overzicht van verleidelijke filmgeschiedenis: van de eerste film met een vrouwelijk orgasme tot de zinnenprikkelende virtual-realitysensatie Viens!, en van de erotische dans van stille-filmdiva Asta Nielsen tot de gestileerde cultfilm Café Flesh.

Erotiek is voor iedereen anders: zo veel kijkers, zo veel verlangens. Geen betere plek dus voor voyeurs dan de zalen van het filmmuseum. Het programma van Cinema Erotica strekt zich uit van vroeg 20ste-eeuwse blue movies tot zinnenprikkelende virtual reality. Er zijn avonden over erotiek in design en literatuur, over de seksuele aantrekkingskracht van nonnen, en de orgie in de oudheid. De geschiedenis van de seksfilm trekt voorbij in de Sexy Trailer Show; compilaties van expliciete trailers uit de EYE-collectie, en filmmaakster Jennifer Lyon Bell geeft de workshop From Fantasy to Film – Design Your Own Erotic Film.

In Nederland liep bloot voorop in de vroege jaren zeventig, en Cinema Erotica besteedt ruim aandacht aan die roemruchte jaren. Zo is er een talkshow met onder andere Willeke van Ammelrooy en Martin Koolhoven rond beeldmateriaal uit de collectie. Muziek is er ook: Tomoko Mukaiyama speelt bij Japanse erotica en Djurre de Haan maakt een nieuwe score bij Afgrunden (1910). En er is aandacht voor erotische kunstenaarsfilms van Andy Warhol, Marina Abramović en Melanie Bonajo.

Cinema Erotica zoomt in op erotiek in film in relatie tot andere kunsten, en belicht hoe de culturele en maatschappelijke betekenis van de erotische verbeelding in de afgelopen decennia is veranderd. Daarbij is gestruind door de gehele filmgeschiedenis, van 1910 tot nu.

Alle hoofdfilms worden voorafgegaan door een voorspel. Bekijk het gehele programma hier.

Bron: EYE
Beeld: The Strange Case of Dr. Jekyll and Miss Osbourne (1981)