Rotterdam vaker decor films en commercials

Rotterdam leeft weer op als filmstad. Het afgelopen jaar draaiden verschillende professionele filmploegen samen 610 dagen in de Maasstad. Dat is een groei van ruim 40 procent vergeleken met de 435 draaidagen van 2015. De meeste crews kwamen voor het opnemen van commercials, onder andere voor de grote merken Toyota en Vodafone.

Door de economische crisis en de teloorgang van het Rotterdams Filmfonds lag de audiovisuele branche in de Maasstad jarenlang op zijn gat. Maar Rotterdam gaat  weer de boer op als filmstad met een eigen film commissioner, die producenten van reclame- en speelfilms met gratis advies en assistentie op weg helpt.

En dat heeft resultaat, concludeert Rotterdam Festivals in haar jaarverslag van 2016. ,,Mensen filmen weer meer en doen dit graag in Rotterdam, waarbij lokale ondersteuning als een van de onderscheidende factoren wordt ervaren.”

De bereidwilligheid van de gemeente en de serviceverlening zijn bijvoorbeeld een belangrijke reden voor de tv-serie Flikken Rotterdam om komend jaar weer terug te keren naar de Maasstad, deze zomer beginnen de opnamen. Rotterdam Festivals is daar met reden verheugd over: tijdens het eerste seizoen stemden per aflevering immers bijna twee miljoen kijkers af op de stadskrimi.

Weliswaar komen de meeste filmploegen die naar Rotterdam afreizen van buiten de stad, ze werken wel veel met lokale medewerkers zoals locatiescouts, productiemedewerkers en verkeersregelaars. ,,Dat is ook het model waar we steeds meer naartoe willen: de producties ‘laten landen’ in de stad”, aldus Rotterdam Festivals.

Critici vinden dat te weinig gewerkt wordt met lokaal filmtalent. De op handen zijnde productie van de bioscoopfilm Rotterdam, I Love You is daar wat hen betreft een voorbeeld van. De rolprent zet de Maasstad dan misschien internationaal op de filmkaart, voorlopig lijken alleen regisseur Shariff Nasr en de acteurs Nasrdin Dchar, Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing de enige in het oog springende Rotterdamse namen op rol.

Producent Joeri Pruys benadrukt dat nog niet de hele crew vast staat en dat van de mensen die nu al op de achtergrond aan de filmproductie werken meer dan de helft Rotterdams is. ,,Daar onder versta ik mensen die in de Rotterdamse regio wonen, hier geboren of getogen zijn of hier hun werkende leven hebben ingericht”, aldus de producent, die uit Rotterdam komt maar in Amsterdam woont.

Bron: AD