Nieuw filmfestival Gorinchem komend weekend van start

In Gorinchem vindt van 28 t/m 30 april de eerste editie van het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) plaats.

Het festival vloeit voort uit een samenwerking met het Belgische filmfestival MOOOV, dat al vijfentwintig jaar bestaat en zich richt op arthousefilms uit de hele wereld. Het IFFG wil een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met films over culturen uit de hele wereld. Het achterliggende doel? “Grenzen verleggen, de verbinding aangaan, samenwerken met de diversiteit aan inwoners van Gorinchem en de omringende dorpen.” Op die manier wil het festival een bijdrage leveren aan “een duurzame, respectvolle samenleving”. Er zijn filmfestivals die het voor minder doen, maar de ambitie zegt veel over de bevlogenheid van de initiatiefnemers.

Het festival opent 28 april met een verrassingsfilm, waarna op 29 april in Theater De Nieuwe Doelen vier films zijn te zien: Toen mijn vader een struik werd (Nicole van Kilsdonk), het voor zes Oscars genomineerde Lion(Garth Davis) en de documentaires De kinderen van Juf Kiet (Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch) en Down to Earth (Rolf Winters en Renata Heinen).

Een dag later gaat het festival verder in Theater ‘t Pand met een filmontbijt en drie Nederlandse premières. In Blanka (Kohki Hasei) sluit een straatkind in Manilla vriendschap met een blinde muzikant. De documentaire The Eagle Huntress (Otto Bell) portretteert een dertienjarig meisje in Mongolië, dat de eerste vrouwelijke adelaartrainer in de geschiedenis van het land wil worden. En in Magallanes (Salvador del Solar) wil een oorlogsveteraan in Lima met een slecht doordacht crimineel plan onrechtvaardigheden uit het verleden rechtzetten.

Meer info op: www.iffg.nl

Bron: Filmkrant