Martin Scorsese werkt mee aan filmprogramma in EYE

Bij de tentoonstelling Martin Scorsese – The Exhibition presenteert EYE een uitgebreid filmprogramma met ruim vijftig films. 21 films zijn door Scorsese zelf geselecteerd en komen uit de collectie van EYE en van de door hem opgerichte Film Foundation die zich inzet voor de restauratie van filmerfgoed.

Uit het oeuvre van Scorsese zijn klassiekers te zien als Taxi Driver en Goodfellas in 4K-restauraties. Verder bevat het filmprogramma een masterclass, inleidingen, openluchtvoorstellingen en live muziek.

Scorsese kiest 
Op verzoek van EYE stelde Martin Scorsese een filmprogramma samen uit de collecties van EYE en de door Scorsese geleide Film Foundation. Het programma geeft blijk van Scorseses grenzeloze passie voor cinema, van Amerikaanse film noir en Europese klassiekers tot Japanse meesterwerken en wereldcinema uit landen als Cuba en de Filipijnen. De selectie laat zien welke films en regisseurs hem als filmmaker hebben geïnspireerd en onderstreept de gedeelde missie van EYE en de Film Foundation: om films te behouden, te restaureren en te vertonen op groot doek. Het merendeel van de Film Foundation-restauraties is voor het eerst in Nederland te zien, waaronder Marlon Brando’s cultwestern One Eyed Jacks (4K-restauratie) en de aanstekelijke Marokkaanse muziekdocumentaire Trances (El hal). Scorsese koos uit de EYE-collectie een aantal lang niet vertoonde klassiekers van door hem geliefde regisseurs als Michael Powell (I Know Where I’m Going), Roberto Rossellini (Paisà) en de Chinese regisseur Tian Zhuangzhuang (The Blue Kite).

The Film Foundation 
Martin Scorsese richtte in 1990 de Film Foundation op, samen met collega-regisseurs als Steven Spielberg, Stanley Kubrick en Woody Allen. De Film Foundation werkt nauw samen met filmarchieven, studio’s en rechthebbenden en ondersteunde de restauratie van meer dan 750 films, van speelfilms en documentaires tot avant-garde films. In 2007 werd de organisatie uitgebreid met het World Cinema Project, dat tot nu toe 28 films heeft gerestaureerd uit twintig niet-westerse landen.

De films van Martin Scorsese
EYE vertoont alle 24 speelfilms van Scorsese en een selectie van zijn belangrijkste documentaires en korte films op het grote doek. De films worden merendeels op originele 35mm-prints vertoond, afkomstig uit de collectie van EYE en van Nederlandse distributeurs. Digitale restauraties van The Last Waltz (1978), The King of Comedy (1982, 4K) en The Age of Innocence (1993, 4K) zijn exclusief bij EYE te zien. Vanaf 6 juli zijn drie van zijn bekendste films in digitale restauraties opnieuw te zien in EYE en de landelijke bioscopen: Taxi Driver(1976, 4K), Raging Bull (1980) en Goodfellas (1990, 4K).

Events
Het filmprogramma bevat verschillende speciale voorstellingen. Een selectie:
* Priester en publicist Antoine Bodar geeft zijn visie op de rol van religie in de films van Scorsese, aansluitend The Last Temptation of Christ – 25 mei
* Grover Crisp (Sony Pictures) spreekt over de restauratie van Scorseses films en zijn samenwerking met de regisseur, aansluitend The Age of Innocence (4K) – 26 mei
* Cineblend, Tolhuistuin en EYE organiseren in het park van de Tolhuistuin een openluchtvoorstelling van de in het World Cinema Project gerestaureerde Marokkaanse muziekdocumentaire Trances (Ahmed El Maanouni, 1981) met een live optreden van zangeres en schrijfster Samira Dainan – 13 juni
* De Nederlandse Filmacademie en EYE presenteren een Masterclass over de films van Scorsese, met gastsprekers  – 22 juni
* Muziekexpert Leo Blokhuis (DWDD, Top 2000 à gogo) over zijn favoriete muziekdocumentaire The Last Waltz – 26 juni
* Scorsese Meets Méliès: Hugo 3D met aansluitend een gratis toegankelijk filmconcert met films van stille-filmpionier Georges Méliès op 35mm – 7 juli
* Ronald Simons en Martin Koolhoven presenteren twee dankzij de Film Foundation gerestaureerde cultklassiekers in Cinema Egzotik: Shock Corridor (Samuel Fuller, 1963) en The Seventh Cross (Fred Zinneman, 1944) – 21 juli

Titellijst Scorsese Kiest

Bron en beeld: EYE