Awards Imagine Film Festival uitgereikt

Vrijdagavond 21 april zijn de winnaars van het Imagine Film Festival bekend gemaakt.

De Méliès d’argent voor de beste Europese fantastische speelfilm ging naar de ontroerende fantasy Skins en de Méliès d’argent voor de beste korte film ging naar de originele animatie Neck and Neck. De Black Tulip Award ging naar het bizarre liefdesverhaal Are We Not Cats. De MovieZone Jury koos voor de horror I Am Not a Serial Killer.

Uitgereikt zijn:
Black Tulip Award Are We Not Cats van Xander Robin (Verenigde Staten)
Méliès d’argent – feature film Skins van Eduardo Casanova (Spanje)
Méliès d’argent – korte film Neck and Neck van Shaun Clark (GB)
MovieZone Award I Am Not a Serial Killer van Billy O’Brien (Ierland, GB)
Winnaar Pitchwedstrijd The Cleaner van Jan van Gorkum

Pitchwedstrijd | The Cleaner van Jan van Gorkum
Als onderdeel van het industry programma Imagine NL hebben zes Nederlandse makers hun nieuwe filmproject gepitcht voor een internationale jury. Voor de winnende pitch zijn er twee retourtickets naar Montreal, voor deelname aan de coproductiemarkt Frontières, onderdeel van het Fantasia filmfestival. Een jury bestaand uit Ellis Driessen, Annick Mahnert en Jan Doense kende de prijs toe aan The Cleaner van Jan van Gorkum.

Black Tulip Award | Are We Not Cats (Xander Robin, VS)
De Black Tulip Award voor de beste film is uitgereikt door de jury bestaande uit actrice Bo Maerten (Wolf, Mannenharten 2), Marc de Leeuw en Marloes den Hoed.
Uit het juryrapport: “In de competitie viel één film gelijk op door zijn frisse benadering van body horror, originele narratief, fascinerende en prachtige art direction en herkenbare karakters. Zonder subtiliteit en humor te verliezen, neemt de film de toeschouwer mee naar een smerige, zanderige wereld die we zouden willen ontvluchten maar waar we ook deel van zouden willen uitmaken. We kunnen niet wachten op de volgende film van deze getalenteerde jonge regisseur.”

Méliès d’argent | Skins (Eduardo Casanova, Spanje 2017) 
De Méliès d’argent, de prijs voor de beste Europese fantastische speelfilm is uitgereikt door de jury bestaande uit visueel kunstenaar Floris Kaayk en Director of Photography Diderik Evers.
Uit het juryrapport: “De winnaar van de Zilveren Méliès bestaat uit een uitzonderlijk palet van eigenwijsheid, vakmanschap en oogverblindende stilering. Humor, ongemakkelijkheden en maatschappelijke relevantie wisselen elkaar af in een aangrijpend mozaïek. Lichamelijke afwijkingen en hoe de samenleving daarmee omgaat is een tijdloos thema, maar wordt hier op een eigentijdse manier belicht. Ook al is de regisseur nog jong, deze film is doordrenkt van auteurschap en zelfvertrouwen.”

Méliès d’argent voor de korte film | Neck and Neck (Shaun Clark, GB, 2016)
De Méliès d’argent voor de korte film is uitgereikt door een jury bestaand uit Imagine-programmeurs Lauren Murphy en Stanislaw Liguzinski.
Uit het juryrapport: “Een nieuwe kijk op Shakespeare’s Othello getuigt van een geheel eigen visie en een originele animatiestijl die tegelijkertijd origineel en old school aandoet. De roekeloze razernij wordt perfect geïllustreerd en er lijkt zelfs een eigentijdse verwijzing naar de lelijke invloed van trolling op social media te zijn. Volstrekt uniek, en daarom onze stem waard.”

MovieZone Award | I Am Not a Serial Killer (Billy O’Brien, Ierland, GB, 2016)
De MovieZone jury bestond uit vijf jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud: Verena Snoeren, Charlotte Sophie van der Neut, Mette van Blokland, Willem Goedhart en Mees van Breukelen.
Uit het juryrapport: “Deze film portretteert op een fenomenale manier een uniek hoofdpersonage, vertolkt door een uitstekende acteur. De film is gefilmd in een prachtige oude stijl en met een mooi kleurpalet, waardoor een afstandelijke sfeer ontstaat die past bij het plot. Deze sfeer wordt ook versterkt door de gekozen locatie. Het is een goed uitgevoerde film die echt de geest van Imagine belichaamt, maar tegelijk ook toegankelijk is en perfect voor jongeren om verliefd te worden op arthouse film.”

MovieZone – onderdeel van EYE – presenteert op alle grote filmfestivals de MovieZone Jury: dé jongeren filmjury van Nederland. Met op elk festival een nieuw juryteam, bestaande uit jonge filmliefhebbers, bepaalt de MovieZone Jury welke film met de felbegeerde MovieZone Award wordt bekroond. De MovieZone Jury kijkt gedurende het festival samen heel veel films, gaat in gesprek met regisseurs, acteurs en filmjournalisten, discussieert over de winnende titel en beleeft een filmfestival echt van binnenuit.

Silver Scream Award 
De winnaar van de Silver Scream Award (publieksprijs) is geworden: Get Out (Jordan Peele, VS, 2017)

Bron: Imagine Film Festival