Coproductie met Nederland naar hoofdcompetitie Cannes

De Nederlands minoritaire coproductie A Gentle Creature van Sergei Loznitsa is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van ‘s werelds meest toonaangevende festival, het Internationaal Filmfestival van Cannes 2017.

A Gentle Creature, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Fjodor Dostojevski is geschreven en geregisseerd door Sergei Loznitsa. De film is geproduceerd door de Franse producent Slot Machine in coproductie met het Nederlandse Graniet Film (Marc van Warmerdam) en Wild at Art (Peter Warnier), Arte France cinema, GP cinema company (Rusland), Looksfilm (Duitsland), Studio Uljana Kim (Lithouwen), Solar Media Entertainment (Oekraïne) in samenwerking met Wild Bunch, Haut et Court, Potemkine Films, Atoms & Void, Film Angels Studio.

De Nederlandse betrokkenheid bestond onder andere uit de postproductie audio door WarnierPosta, de visual effects door Planet XFX en colorist Petro van Leeuwen.

De film kwam tot stand met financiële bijdragen van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, Eurimages, Aide aux Cinémas du Monde, Aide à la Coproduction Franco-Allemande, CNC, Institut Français, MDM, Filmförderungsanstalt, NFC Latvia, Riga Film Fund, Lithuanian Film Centre, Lithuanian National RTV, MEDIA.

Sergei Loznitsa groeide op in Kiev (Oekraïne) en studeerde in 1987 af aan het Kiev Polytechnic met een graad in de toegepaste wiskunde. In 1997 studeerde hij af aan het Russische staatsinstituut voor Cinematografie (VGIK) in Moskou, in de specialisatie speelfilm. Sergei Loznitsa heeft documentaires gemaakt  sinds 1996, waarvan er 17 een prijs wonnen.

Loznitsa’s speelfilmdebuut My Joy (2010) ging in première in de hoofdcompetitie van Cannes, gevolgd door In the Fog in competitie van Cannes in 2012, waarvoor hij de FIPRESCI-prijs kreeg. In 2014 ging zijn film Maidanin première in Cannes en werd geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF). Dit voorjaar ging zijn film The Event in roulatie. De films ontvingen allen een bijdrage van het Filmfonds.

Bron: Filmfonds