Cast speelfilm GEK VAN ORANJE bekend

Regisseur Pim van Hoeve introduceerde samen met scenaristen Pieter Bart Korthuis en Maarten Lebens de cast vanmorgen tijdens een presentatie in Amsterdam.

Nasrdin Dchar, Susan Visser, Hannah Hoekstra, Willem Voogd, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier, Esmee van Kampen, Martijn Fischer, Jan Versteegh, Belinda van der Stoep, Ton Kas, Suzanne Kipping, Roben Mitchell, Sanne Wallis de Vries en Susan Radder spelen de hoofdrollen in de nieuwe speelfilm GEK VAN ORANJE.

GEK VAN ORANJE is een zomerse ensemble-komedie, die zich afspeelt tijdens die paar weken dat Nederland een gedaanteverandering ondergaat, zijn doe-maar-gewoon mentaliteit van zich afschudt en zich verliest zich in de totale oranjegekte. Het is 2010 en Nederland scoort onverwacht hoge ogen tijdens het WK voetbal in Zuid Afrika. De liefhebbers dromen met elke gewonnen wedstrijd van een plek in de finale, terwijl zij die niks met voetbal hebben de verlaten straten voor zichzelf hebben. In deze licht verhitte gemoedstoestand worden mensen naar elkaar toe of juist verder van elkaar af gedreven, om na vier weken – als het carnaval van het WK voorbij is – nooit meer dezelfde te zijn.

Pim van Hoeve studeerde in 1994 af aan de Filmacademie. Met grootschalige dramaproducties bewees hij de afgelopen jaren een groot publiek aan zich te kunnen binden. Zo regisseerde hij onder meer de series BERNHARD, SCHAVUIT VAN ORANJE, BEATRIX, ORANJE ONDER VUUR, FREDDY, LEVEN IN DE BROUWERIJ, VAN GOGH, EEN HUIS VOOR VINCENT en JOHAN, LOGISCH IS ANDERS. Pim van Hoeve is regisseur van drie DUMMIE DE MUMMIE-films en hij maakte in 2003 met LIEVER VERLIEFD zijn speelfilmdebuut.

Van Hoeve: ‘Voor de cast wilde ik graag een mix van bekende gezichten en nieuw talent, dat is zeker gelukt. Aan de hand van de karakters leggen we de Oranjekoorts onder de loep. Door te laten zien wat zo typisch Nederlands is aan die gekte hoop ik dat Gek van Oranje een film is over alle Nederlanders.’

GEK VAN ORANJE is niet het eerste script dat Maarten Lebens en Pieter Bart Korthuis samen schrijven. Zo werkten ze eerder samen aan het verhaal van de telefilm DE STERKSTE MAN VAN NEDERLAND (2011). Beide scenaristen wijzen erop dat ze elkaars goede eigenschappen aanvullen. Pieter Bart: ‘Ik zou nooit zulke goede scènes over voetbal kunnen schrijven zoals Maarten die schrijft.’ En volgens Maarten schrijft Pieter Bart ‘hele sterke plots’. ‘Samen zorgen we bovendien voor een goede balans tussen drama en komedie.’

GEK VAN ORANJE wordt geproduceerd door Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld en Laurette Schillings van Topkapi Films (ALLES IS LIEFDE, ALLES IS FAMILIE, PUBLIEKE WERKEN en recent HET VERLANGEN), in coproductie met BNN-VARA. De film komt tot stand met steun van Het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO en het Abraham Tuschinski Fonds. Het laatste deel van de financiering van de film zal verworven worden middels private investeerders in de Maatschap Gek van Oranje. Distributeur September Film brengt de film in 2018 uit in de bioscoop.

Bron: Nederlands Film Festival