Previously Unreleased: bijzondere selectie uit internationale festivals deze zomer te zien

EYE Filmmuseum besteedt aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar volgens EYE onterecht niet de Nederlandse bioscopen bereikten.

Onder de noemer Previously Unreleased is deze zomer een tiental van deze films – met o.a. Woody Harrelson, Laura Dern en Hailee Steinfeld in opmerkelijke rollen – te zien. Journalisten van De Filmkrant leiden de premièrevoorstellingen in EYE of de FilmHallen in.

De titels zijn geselecteerd uit het aanbod van de internationale festivals en bestrijken het veelzijdige spectrum van de internationale arthousefilm. Dit jaar staan onder meer de nieuwste producties van Ulrich Seidl (Safari), Kelly Reichardt (Certain Women) en Nikolaus Geyrhalter (Homo sapiens) op het programma, naast het veelbesproken Nocturama (Bertrand Bonello) en het esthetisch radicaal vormgegeven speelfilmdebuut Maudite poutine van Karl Lemieux.

Het programma brengt de kijker van de barre Argentijnse laagvlaktes naar het indrukwekkende berglandschap van Montana, van volledig verlaten en door de natuur overwoekerde plaatsen op de wereldbol naar de razend drukke belevingswereld van een hyper-manipulatieve Amerikaanse middelbare scholiere; Parijs blijkt op achteloze manier het doelwit van jonge terroristen, in Slowakije probeert een voormalige Olympische bokser de eindjes aan elkaar te knopen en in Hongarije trekt een jonge vrouw er met haar zoontje op uit om de plaatsen van haar jeugd te bezoeken.

Ondanks de variëteit in onderwerpkeuze en filmische aanpak hebben de titels een gemeenschappelijke deler: die van het onvoorwaardelijke engagement. De films moesten er komen, vaak tegen de financiële klippen op. Dat verleent de selectie een urgentie die niet van betekenis is ontbloot: veel van de films echoën de roerige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste jaren.

Previously Unreleased 2017: wekelijkse premières vanaf 6 juli afwisselend in EYE of de FilmHallen en in de landelijke bioscopen.

Alle geselecteerde titels en speeldata vind je hier.

Bron: EYE