Cinéma Arabe: film & debat tijdens Paasweekend

Geen reden om je te vervelen tijdens het paasweekend, genoeg te zien bij Cinéma Arabe!

Op zaterdag 15 april vindt er een debat over gender plaats in de Balie, na de vertoning van de documentaire Upon the Shadow over de Tunesische voormalig Femen-activiste Amina Sboui.

In 2013 plaatste de toen 18-jarige Amina Sboui een foto van zichzelf op Facebook, met op haar blote bovenlijf de woorden “Mijn lichaam is van mij en is niet de bron van andermans eer”. Het was het eerste FEMEN-protest in Tunesië. Haar arrestatie en detentie ontketende wereldwijde on- en offline protesten waarin, met succes, haar vrijlating werd geëist. Drie jaar later is Amina nog altijd even strijdlustig, maar inmiddels heeft ze er een ‘familie’ bij gekregen. Upon the Shadow legt de gebeurtenissen vast in en om het huis dat ze deelt met een groep homo- en transseksuele vrienden. Afgewezen worden door familie en de samenleving, en de pijn die dat veroorzaakt, lopen als een rode draad door hun levens.
TICKETS

Maandag 17 april zal na de vertoning van de documentaire Latifa, a life standing een debat plaatsvinden over radicalisme in Europa. Latifa zelf en de maker Jarmila Buzkova zullen ook aanwezig zijn.

Op 11 maart 2012 stierf Imad ibn-Ziaten, onderofficier in het Franse leger, in de eerste van drie schietpartijen door de 23-jarige Mohamed Merah. Sinds de dag waarop Latifa, moeder van Imad, een bezoek bracht aan de achterstandswijk in Toulouse waar de aanslagpleger opgroeide en waar sommige bewoners hem nog altijd als martelaar beschouwen, zet zij zich in om de radicalisering van jongeren uit de banlieues te bestrijden. Recht uit het hart spreekt ze in klaslokalen en collegezalen, op congressen en in gevangenissen door het hele land. Dit inspirerende portret laat zien hoe haar activistische boodschap overal een snaar raakt; bij de jongeren zelf, bij hun ouders en docenten, maar ook bij beleidsmakers en politici.
TICKETS

Bron: Cinéma Arabe