Martin Scorseses Taxi Driver, Goodfellas en Raging Bull opnieuw te zien

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Martin Scorsese – The Exhibition in EYE zijn drie meesterwerken van Scorsese met Robert De Niro opnieuw te zien in de bioscoop.

Het American Film Institute nam Taxi DriverGoodfellas en Raging Bull op in hun lijst ‘100 Greatest American Films of all Time’. In Taxi Driver trekt een taxichauffeur eenzaam ten strijde tegen de verloedering in de stad en draait daarin volledig door. In Goodfellas schopt een manusje-van-alles het tot maffiabaas, die uiteindelijk wegglijdt in cokebestoven grootheidswaan. Raging Bull is het levensverhaal van de legendarische bokser Jake La Motta, een mix van blinde ambitie, na-ijver en een overkill aan testosteron.

Martin Scorsese
Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst Martin Scorsese (1942) in zijn films een enerverend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een prominente rol. Schuld en boete zijn dan ook belangrijke thema’s in het oeuvre van Scorsese. De relaties van de personages uit Taxi Driver, Goodfellas en Raging Bull, allen met soulmate Robert De Niro in de hoofdrol, zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een centrale rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit.

Martin Scorsese – The Exhibition (25 mei t/m 3 september 2017 in EYE)
Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, geeft inzicht in zijn werk en leven en presenteert een groot aantal filmfragmenten, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollecties van Martin Scorsese en Robert De Niro. Martin Scorsese kiest zijn favoriete klassiekers uit de collecties van EYE en The Film Foundation, de door Scorsese opgerichte organisatie die zich wereldwijd sterk maakt voor het beheer en de restauratie van het filmerfgoed. Daarnaast zijn alle speelfilms en de belangrijkste documentaires van Scorsese in de filmzalen te zien, waaronder restauraties van Taxi DriverThe Age of Innocence en Goodfellas.

Vanaf 6 juli in EYE en de landelijke bioscopen: Taxi Driver (4K gerestaureerd), Raging Bull (2K) en Goodfellas (4K gerestaureerd).
25 mei t/m 3 september: Martin Scorsese – The Exhibition en filmprogramma in EYE

Bron en beeld: EYE