Wang Bing winnaar van de EYE Art & Film Prize 2017

Wang Bing is op donderdag 6 april uitgeroepen tot winnaar van de EYE Art & Film Prize 2017 tijdens een feestelijke plechtigheid in EYE Filmmuseum in Amsterdam. Met de prijs, waaraan een bedrag van £25,000 is verbonden, kan Wang Bing nieuw werk creëren.

In de lente van 2018 opent EYE een tentoonstelling over Wang Bing en de twee eerdere winnaars van de EYE Art & Film Prize, Hito Steyerl en Ben Rivers.

De EYE Prize, een initiatief van EYE en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund, heeft als doel jaarlijks een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen wiens werk op een buitengewone wijze heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen kunst en film.

De in Beijing woonachtige Wang Bing werd gekozen uit een lijst van kandidaten die door de internationale adviesraad aan de jury was voorgedragen. Wang Bing, een vooraanstaande Chinese filmmaker, werd tot winnaar van de EYE Art & Film Prize uitverkozen vanwege zijn belangwekkend oeuvre waarmee hij een ongekende bijdrage heeft geleverd, niet alleen aan de documentaire film, maar ook aan de video-installatie en de speelfilm. Als filmmaker en beeldend kunstenaar richt Wang Bing zich in zijn werk op de veranderingen die plaatsvinden in de Chinese samenleving. Vrijwel geheel zelfstandig werkend en met gebruikmaking van een digitale camera levert Wang Bing films af die worden gekenmerkt door het gebruik van natuurlijk licht en omgevingsgeluid.

Wangs monumentale films, vaak opgebouwd uit lange stabiele opnamen en waarin tijd en werkelijkheid door elkaar heen lopen, stellen de grotere verhalen van het hedendaagse China ter discussie door de gewone, alledaagse menselijkheid te benadrukken. Zijn films verwijzen naar de rauwe en existentiële werkelijkheid van de condition humaine.

Namens de jury zei Sandra den Hamer, directeur van EYE Filmmuseum en voorzitter van de EYE Art & Film Prize het volgende: “Wang Bing is een waarachtige en authentieke kunstenaar die met zijn compromisloze werkwijze blijk geeft van zijn betrokkenheid bij de hedendaagse samenleving en zijn visie op de condition humaine. Zijn vakkundig opgebouwde werk toont een diepgaande kennis van de visuele taal en heeft een sterke présence, zowel in de cinema als in de kunst. Hoewel hij een uitgesproken politieke mening uitdraagt, dwingt Wang Bing zijn kijkers niet zijn visie te onderschrijven. Zijn prachtige en moedige werk biedt ruimte voor meerduidigheid.”

Wang Bing ontving de EYE Art & Film Prize tijdens het jaarlijkse EYE Filmbal, dat dit jaar samenviel met het eerste lustrum van EYE Filmmuseum.

Wang Bing
Wang Bing werd geboren in 1967 in Xi’an in de Chinese provincie Shaanxi en studeerde fotografie aan de Lu Xun Academy of Fine Art en cinematografie aan de Beijing Film Academy. In 1999 begon hij zijn carrière als onafhankelijk filmmaker. West of Tracks (Tiexi qu/铁西区), een omvangrijk documentair werk van meer dan 9 uur werd in 2003 officieel uitgebracht en was een enorm internationaal succes. Naast zijn documentaire films (Three Sisters/San zimei/三姊妹, ’Til Madness/Fengai/疯爱), beweegt hij zich ook op het gebied van de video-installatie (Crude Oil/Yuanyou/原油, een film van 14 uur), fictiefilm (Brutality Factory/Baoli gongchang/暴力工厂, The Ditch/Jiabiangou/夹边沟), en fotografie.

Wang Bings werk werd geselecteerd voor talrijke prominente internationale filmfestivals, waaronder het Filmfestival van Cannes, Venetië, Berlijn en Rotterdam. Diverse films van zijn hand werden onderscheiden met internationale prijzen, waaronder de prijs voor Beste Film in de sectie Orizzonti van het 69e Internationale Filmfestival van Venetië voor Three Sisters (2012). Zijn documentaires bereiken een internationaal publiek. Gelauwerd door de critici en internationaal erkend als een van de meest belangrijke Chinese kunstenaars, documentairemakers en filmregisseurs van zijn tijd, werd Wang Bing reeds met diverse retrospectieven in musea geëerd, waaronder het Centre Pompidou in Parijs en de Cinémathèque Royale de Belgique in Brussel. In 2017, neemt hij deel aan documenta 14 in Athene, Griekenland en Kassel, Duitsland.

EYE Art & Film Prize
De EYE Art & Film Prize werd in 2015 ingesteld ter ondersteuning en promotie van een kunstenaar of filmmaker die kunst en film samenbrengt en zich daarbij onderscheidt in conceptueel vermogen, verbeeldingskracht en artistieke kwaliteit. Met de jaarlijkse prijs van 25.000 Britse pond kan nieuw werk worden gerealiseerd. De eerdere twee winnaars waren Hito Steyerl (2015) en Ben Rivers (2016).

Meer informatie over de EYE Art & Film Prize vind je hier.

Bron: EYE