Holland Animation Film Festival 22 maart van start

Met maar liefst vier wereldpremières gaat morgenavond de twintigste editie van het Holland Animation Film Festival van start in CineMec Utrecht. Met veel korte en lange animatiefilms, masterclasses, onder andere van Michael Dudok de Wit, plus een VR-workshop heeft het HAFF ook dit jaar weer veel te bieden.

Van 22 tot en met 26 maart is Utrecht het animatiemiddelpunt van Nederland. Vijf dagen lang biedt het grootste animatiefestival van Nederland 450 lange en korte, bekende en onbekende animatiefilms, al staan er ook gewoon niet-geanimeerde titels als Star Wars en een Zuid-Koreaanse actiefilm op het programma.

Allereerst die wereldpremières op de openingsavond. Dat zijn vier korte films die met elkaar gemeen hebben dat muziek er een belangrijke rol in speelt: OasisMy Mamma is BossiesStrange Fish en Lindy Hop. Zo bindend als de muziek is, zo verschillend zijn de thema’s, respectievelijk: de avonturen van een eenzame jongen, het verlies van een moeder, de evolutie en een danscompetitie.

Uit Japan komt de must-see voor anime-liefhebbers: Kimi no Na wa, hier vertoond onder de Engelse titel Your Name. De poëtische jongerenfilm van de Japanse grootmeester van Makoto Shinkai staat wereldwijd al op een boxoffice van driehonderd miljoen dollar.

Hoewel de animatie- en festivalfans ongetwijfeld precies datgene uit het gevarieerde aanbod weten te pikken wat hen interesseert, is er ook voor niet-ingewijden veel te beleven of in te halen. Zo staan The Lego Batman MovieKubo and the Two Strings en Zootopia op het programma. En is er naar aanleiding van het overlijden van Dick Bruna veel aandacht voor Nijntje; en worden zowel korte filmpjes van het konijn als de lange animatie Nijntje de film gedraaid.

Niet-geanimeerde tips zijn de documentaire Life, Animated, over een autistische jongen die door middel van Disney-films leert te communiceren en de actioner Train to Busan, die zich afspeelt in een hogesnelheidstrein tijdens een zombieplaag in Zuid-Korea.

In het onderdeel Dutch Masterclasses onderzoekt regisseur Michael Dudok de Wit de geheimen van een goede animatiefilm, en komt Justin van der Lek vertellen over uiteenlopende onderwerpen als special effects en making-ofs. Ongetwijfeld komen ook zijn ervaringen op de set van Star Wars: Episode VII – The Force Awakens aan  de orde. Deze blockbuster wordt ook gedraaid.
Dudoks Oscar-genomineerde The Red Turtle en EFA-winnaar Ma Vie de Courgette zijn ook te zien.

Tot slot is er op het HAFF ook aandacht voor virtual reality. Hoe deze populaire techniek tot stand komt is te zien in het programmaonderdeel Exquisite VR. Die bestaat uit een jamsessie waaraan animatoren en kunstenaars een meeslepende wereld creëren en tonen.

Holland Animation Film Festival vindt plaats van 22 tot en met 26 maart 2017 op diverse locaties in Utrecht. Het Louis Hartlooper Complex is het festivalhart

Klik hier voor het volledige programma van het HAFF 2017 en kaartverkoop.

Bron: Holland Film Nieuws
Beeld: HAFF, still uit: In This Corner of the World, Sunao Katabuchi (Japan, 2016)