Familiefilm TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD valt internationaal in de prijzen

De familiefilm Toen mijn vader een Struik werd heeft afgelopen weekend de Grand Prix gewonnen op het Montréal International Children’s Film Festival (FIFEM).

De jury prees vooral de ‘kracht en moed van de hoofdpersoon en de originaliteit van het verhaal’. Eerder sleepte de film drie andere internationale prijzen in de macht: de Juryprijs van het Internationale Kinderfilmfestival in Zagreb, en zowel de Juryprijs als de Publieksprijs op Het Jeugdfilmfestival in België.

De familiefilm Toen mijn vader een Struik werd van regisseur Nicole van Kilsdonk (Ventoux, Hoe overleef ik mezelf?), naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen, met onder anderen Noortje Herlaar en Teun Kuilboer vertelt het verhaal van het tienjarige meisje Toda dat moet vluchten voor oorlog. De film gaat op zaterdag 18 maart in première in EYE, is vanaf woensdag 22 maart te zien in de bioscoop en vanaf 6 april op Picl.

Over Toen mijn vader een Struik werd

De tienjarige Toda (Celeste Holsheimer) woont in een bakkerij met haar vader (Teun Kuilboer), de beste taartenbakker van het land. Toda weet alles wat er te weten valt over taartjes en gebak en is gek op de trompetmuziek van haar vader. Maar op een dag verandert alles; Toda’s vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen. Toda begint aan een avontuurlijke en spannende reis naar het buurland, waar haar moeder (Noortje Herlaar) leeft en waar het veilig is. Onderweg ontmoet ze de meest vreemde volwassenen, komt ze in absurde situaties terecht en maakt ze een nieuwe vriend. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden?

Nicole van Kilsdonk: “Toen mijn vader een Struik werd’ is een film die – juist nu – gemaakt moest worden. Ik wil met de film het actuele en relevante thema ‘vluchten voor oorlog’ op een toegankelijke manier laten zien – en ook de absurditeit daarvan: door de ogen van een tienjarig meisje.”

Toen mijn vader een Struik werd is een film van regisseur Nicole van Kilsdonk. Het scenario werd geschreven door Maureen Versprille in samenwerking met Nicole van Kilsdonk. De film naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen (uitgeverij Querido) is geproduceerd door Lemming Film, die de film ook zelf distribueert.

Bekijk hier de trailer!

www.toenmijnvadereenstruikwerd.nl

Bron en beeld: Herrie Film & TV