Programma Workshop Green Film Making Art Department, Costumes en Make-up

Op dinsdag 28 maart verwelkomt Green Film Making je graag bij de workshop ‘Green Film Making in Art Department, Costumes en Make-up’ in de Melkweg, Amsterdam.

Bekijk hier de uitnodiging en het volledige programma:

Wanneer? Dinsdagavond 28 maart (19.30 – 21.30 + borrel)
Waar? De Melkweg, Lijnbaansgracht 234A, Amsterdam.
Aanmelden via: rsvp@greenfilmmaking.com

Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe green filmmaking wordt toegepast in het Art Department en hoe we dit nog zouden kunnen verbeteren. Is budget onze enige limiet? Of kunnen we in samenwerking met producenten, startups en gemeentes nog veel verbeteren? Welke tips zijn er om tijd, gelden energie te besparen en wat staat er op de wensenlijst aan duurzame verbeteringen in de logistiek? De workshop wordt gepresenteerd door programmamaker Andrea van Pol (Opium op 4, AVROTROS).

Vanaf 19.00 zijn de deuren bij de Melkweg (Cinemazaal boven) geopend. Koffie, thee, en iets lekkers staan voor je klaar.

PROGRAMMA

19.30 Welkom en opening

19.40 Presentatie door Production designer Dirk Debou
Op zijn eigen wijze, die al tekenend zijn passie op papier zet en zich een duurzame dinosaurus laat noemen.

19.50 Production designer Kurt Loyens
Deelt zijn ervaringen om de digitale wereld te verbinden met zijn vakmanschap. Hij vindt efficiency door technieken van postproductie naar de tekentafel te halen.

20.10 Sustainability Manager Els Rientjes
Deelt haar ervaring uit gesprekken met make-up artiesten en een bezoek aan Rob’s Propshop, die duurzaam wil delen.

20.20 Kostuumontwerper Linda Bogers
Vertelt haar ervaring in de pre-productie van haar vak en deelt tips om de logistiek zo duurzaam mogelijk op te zetten, zonder aan creativiteit in te hoeven boeten.

20.30 Rekwisiteur Leo Zandvliet
Vertelt over de barrières waar hij bij elke productie tegen aan loopt en hoe hij die oplost tijdens de productie. Heeft ook een vraag aan producenten.

20.40 Production designer Florian Legters
Over zijn ambitie en plannen in Zaandam. Kijkt verder dan die ene productie om in de toekomst duurzamer te kunnen zijn.

20.50 Architect en duurzaam visionair Jan Jongert (Superuse Studios)
Trekt de vergelijking tussen de film- en bouwwereld. Wat kunnen wij daar van leren en hoe lukt het daar duurzame stappen te nemen?

21.05 Laura Rosen Jacobson (initiatiefneemster van Buurman)
Toont haar initiatief in Rotterdam en vertelt wat dit het Art Department zou kunnen brengen.

21.15 Vragen en discussie

21.30 Afsluiting
Na afloop praten we graag met jullie door, tijdens de borrel, ‘green filmmaking style’, die tot 22.30 duurt.

Belangrijk
Kun je niet komen? Meld je af via rsvp@greenfilmmaking.com, zodat we jouw plek kunnen doorgeven aan andere geïnteresseerden.

Over de workshop 
Green Film Making? Dat gaat toch alleen over het milieu?
Nee. Waar Green Film Making in essentie over gaat is hoe je efficiënter kunt werken, waardoor je bespaart op budget, tijd en materialen. Over recycling en sluiten van kringlopen, slimmere logistiek en minder CO2-uitstoot.

Voor het Art Department betekent green filmmaking bijvoorbeeld:
• Dat efficiënter werken ervoor zorgt dat ons budget zo optimaal mogelijk gebruikt wordt ín de film, en dat er minder verspild wordt, door betere verbinding tussen de shoot en post.
• Dat we zo min mogelijk rekwisieten verzamelen en decor bouwen die uiteindelijk niet in de montage te zien zijn.
• Dat we ondanks weinig budget, toch zo rijk mogelijk kunnen decoreren en aankleden en hoe we die benodigde spullen een tweede leven kunnen geven en zorgen dat het na de shoot op een bruikbare plek terechtkomt.
• Dat de innovatie in de circulaire economie ook in ons vakgebied gekend gaat worden.
• En hoe ICT hierbij kan helpen.
• Hoe de producenten hun vakmensen nog beter kunnen faciliteren.

Green Film Making heeft de afgelopen tijd veel gesproken met de diverse vakmensen uit het Art Department: Florian Legters, Kurt Loyens, Romke Faber, Hubert Pouille, Vincent de Pater, Dirk Debou, Michel de Graaf, Wilbert van Dorp, Leo Zandvliet, Ben Zuydwijk, Rosie Stapel, Lidewij Kapteijn, Elke Faro, Rob Bos.

Costumes Department: Linda Bogers, Janneke de Ruiter, Maxa van Panhuis, Ton Hermans, Yan Tax en Alette Kraan.

Make-up & Special make-up Department: Carolina Leenders van Head Affaires en Rob Hillenbrink van Rob’s Propshop.

Eén ding is duidelijk: binnen het Art Department, in al zijn facetten, is altijd ruimte voor verbetering, maar weet men ook van weinig veel te maken. Want uit de gesprekken met de professionals blijkt steeds weer een enorme passie voor het vak, en dat het hun diepe wens is om nog meer uit de Art Department te halen dan nu vaak het geval is. Dit kunnen we bereiken door de processen beter te laten aansluiten, en de kennis en ervaring in een vroeg stadium mee te nemen in het productieproces. En door te delen zonder dat dit afbreuk hoeft te doen aan eigen uitstraling.

Hoe is dit te realiseren? Daarover delen we een aantal voorbeelden met je op 28 maart. Een avond met veel bijdragen van bovengenoemde bedrijven en personen, waarin we de tijd nemen voor discussie en nieuwe inzichten.

Bron: Green Film Making