Portugese Oeuvreprijs voor filmmaker Ate de Jong

Afgelopen zaterdag heeft de Nederlandse regisseur Ate de Jong een speciale oeuvreprijs, deFantasporto Career Award 2017, ontvangen in Oporto, PortugalDe regisseur kreeg de prijs uitgereikt op de laatste dag van het Fantasporto Film Festival. Gerenommeerde internationale filmmakers waaronder Wim Wenders, Danny Boyle, Alex Cox, Paul Schrader en Guillermo del Torro gingen de Nederlander voor.

Ate de Jong over de prijs: “Filmmakers roepen altijd dat ze hun films maken voor het publiek en niet voor Awards, maar als je dan een internationale oeuvreprijs krijgt, tja… dan loop je toch even op water.”

De Jong krijgt de Fantasporto Career Award 2017 voor zijn Engelstalige producties waarmee hij internationaal een cultstatus verwierf. Het festival eert de regisseur met een speciale vertoning van zijn bekendste internationale film DROP DEAD FRED (USA-1991 – hoofdrollen Rik Mayall en de onlangs overleden Carrie Fisher) tevens wordt zijn meest recente speelfilm LOVE IS THICKER THAN WATER (UK-2017) vertoond.

Het juryrapport roemt de films van De Jong om de persoonlijke dilemma’s van de hoofdpersonen die leven in een vastgeroeste maatschappij. De filmmaker pleit voor sociale normen in een horizontale maatschappij en keert zich tegen de hedendaagse verticale maatschappij.

LOVE IS THICKER THAN WATER ging in Nederland in première tijdens het Nederlands filmfestival en is aansluitend op verschillende internationale filmfestivals vertoond. Later dit jaar wordt de film uitgebracht in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, China,  het Midden Oosten en Australië.  In Nederland wordt de film later dit jaar uitgebracht door Just Film Distribution.

Trailer LOVE IS THICKER THAN WATER is hier te bekijken.

Festival

Van 24 februari tot 5 maart vond de 37ste editie van het Fantasporto Film Festival plaats in de Portugese stad porto. Gedurende het festival worden feature films en korte films getoond uit ruim 50 landen.

Bron: Britt Colegem – BrittPR – in opdracht van Ate de Jong