Zilveren krulstaarten uitgereikt

Zaterdagavond zijn in het Ketelhuis in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren Krulstaarten, de Nederlandse vakprijzen voor scenarioschrijvers. Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg van Matthijs Bockting en Eva M.C. Zanen werd uitgeroepen tot beste scenario korte film. De prijs voor beste scenario speelfilm werd toegekend aan Hugo Heinen voor Tonio. Mieke de Jong, Anne Hofhuis en Myranda Jongeling, de schrijvers van Alleen op de wereld ontvingen de onderscheiding voor beste scenario televisieserie.

De Zilveren Krulstaart begon in 2001 als geuzenprijs voor televisiedrama, maar is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze filmprijs. De genomineerden en winnaars worden gekozen door de leden van het Netwerk Scenarioschrijvers. Aan de prijs is sinds dit jaar een geldbedrag verbonden van €1.000.

De winnaars

Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg is een korte film waarin een hele loopbaan wordt geschetst. Ramenlapper Alfred (Egbert Jan Weber) gaat met pensioen, maar na 495.000 ramen blijft hij opeens halverwege zijn ladder staan. Hoogtevrees? Hoe komt dat na zoveel jaar?

Tonio maakt verhalend drama van de autobiografische roman dat Adri van der Heijden schreef na dood van zijn zoon. Terwijl zijn vrouw Mirjam (Rifka Lodeizen) vecht om niet te belanden in een neerwaartse spiraal van verdriet, doet Adri (Pierre Bokma) het enige waartoe hij in staat is: graven in zijn herinneringen en schrijven.

Alleen op de wereld is een moderne bewerking van de klassieker van Hector Malot, waarin Remi (Julian Ras) niet wordt verkocht in een café, maar door zijn stiefvader wordt achtergelaten bij een pompstation. Ondanks zijn eenzaamheid ontmoet hij veel lieve mensen. Zo wisselt de jeugdserie keiharde scènes af met liefdevolle momenten.

Overige prijzen

Naast de Zilveren Krulstaarten werd ook voor het eerst de Zilveren Pen uitgereikt, een prijs voor personen of instellingen die zich onderscheiden in het zichtbaar maken van scenarioschrijvers. Deze ging naar journalist en recensent Walter van der Kooi voor zijn besprekingen van Nederlands televisiedrama in de Groene Amsterdammer.

Scenarioschrijvers Sander de Regt ontving een Gouden Pen omdat zijn films De Club van Sinterklaas en geblaf op de pakjesboot meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers heeft getrokken.