John de Mol droomt van ‘Media City’ aan de Basisweg

John de Mol is in de markt voor de Telegraaf Media Groep. In de krant vertelt de ondernemer over zijn plannen, waarin hij onder meer droomt van een ‘Media City’ aan de Basisweg in Amsterdam.

Op de plek waar nu De Telegraaf zit moet volgens hem ook radio en tv worden gemaakt. “Het zou te gek zijn als er over vijf jaar een soort Media City aan de Basisweg staat met studio’s, met radio, redacties en de dikste glasvezel die er in Nederland te vinden is.” De Mol ziet daarin ook een samenwerking met SBS, waarin de media-ondernemer een belang heeft.

In de strategie die De Mol voor ogen heeft blijft er ook ruimte voor de papieren krant. “Maar het aantal lezers van de papieren krant neemt af. Dat zul je moeten compenseren met andere inkomsten. De krant wordt een marginale business die niet gezond genoeg is om heel TMG overeind te houden.”

“De Telegraaf is een journalistiek bedrijf dat prima inhoud levert. Maar de vorm, de snelheid en de kwaliteit moeten worden veranderd om toekomstbestendig te zijn in het huidige medialandschap.”

De vrees dat De Mol zich tot op de komma met de inhoud van de krant gaat bemoeien, is wat hem betreft ongegrond. “Ik denk niet dat ik me ooit ga bemoeien met de voorpagina, hooguit mijn oordeel geven over de krant als geheel.”

Toch zal hij het niet nalaten om in actie te komen als hij dat nodig acht. Als voorbeeld komt De Mol met de zaak rond Patricia Paay en het plaatsen van haar seksvideo door TMG-onderdeel GeenStijl. Op de vraag of hij in actie zou zijn gekomen: “Dat denk ik wel, want dit heeft niets te maken met een discussie over smaak. Dit is volgens mij een hele duidelijke overtreding van de wet.”

Overigens is het nog geen uitgemaakte zaak dat Telegraaf Media Groep in handen komt van de Talpa-oprichter. Ook het Belgische Mediahuis wil het mediaconcern inlijven.

Bron: Het Parool