Dertje Meijer volgt Lauge Nielsen op als baas Pathé

Lauge Nielsen behoort tot het meubilair van het Nederlandse bioscooplandschap. Maar liefst 21 jaar geeft de beminnelijke Deen al leiding aan Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland. Per 1 mei gaat hij dan toch weg. Zijn opvolger is Dertje Meijer, afkomstig van het Havenbedrijf Amsterdam.

Nielsen blijft als adviseur verbonden aan Pathé maar verdwijnt wel uit de schijnwerper. Daarmee verdwijnt een vaste waarde in de jaarlijkse Filmbonzen Top 20 van De Filmkrant, waar hij meestal een plekje bij de eerste tien had. Toen Nielsen in 1996 straatvechter Wim van Wouw opvolgde, brak een periode van rust en stabiele groei aan.

Gedurende zijn bewind is Pathé uitgegroeid tot onbetwiste marktleider. Zelfs de overname van JT Theaters door het Britse Vu waardoor een concurrent met 21 theaters ontstond, kan die positie niet echt verzwakken. Middels de alliantie met CineMec zette Nielsen bovendien in op multifunctionaliteit. Inmiddels telt het land drie van die grote multiplex/congrescentra.

Met Dertje Meijer heeft Pathé een zakelijk zwaargewicht binnengehaald om de verwachte concurrentiestrijd de komende jaren aan te gaan. Meijer is nu nog CEO van het Havenbedrijf Amsterdam, waar ze de verzelfstandiging in goede banen leidde en het bedrijf een meer duurzame koers liet varen. Ze was bovendien betrokken bij mega-evenementen als SAIL.

Bron: De Filmkrant