Animate your crowd!

Het Holland Animation Film Festival, crowdfundplatform CineCrowd en het K.F. Hein Fonds slaan de handen ineen om animatietalent meer kansen te bieden om animatiefilms te maken en deze makers en hun producties een relevant podium te bieden, om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse animatiefilm. Dit gebeurt onder de titel ANIMATE YOUR CROWD!
Bij deze roepen wij filmmakers op om hun filmplan in te dienen voor dit project.

Selectie
Uit alle inzendingen worden maximaal 7 filmmakers geselecteerd die tijdens het HAFF 2017 hun project live moeten pitchen voor een vakkundige jury van professionals uit de animatiefilmwereld.
Deze jury zal vervolgens aan het einde van de dag 3 winnaars bekendmaken die de realiseringsbijdrage ontvangen.

Zodra de makers geselecteerd zijn, volgt er een intakegesprek met CineCrowd en krijgen zij een gratis workshop crowdfunding met daarin tips over hun projecten, de marketing en hoe zij het beste hun campagne aan kunnen pakken. CineCrowd, HAFF en K.F. Hein Fonds zullen ook hun netwerk en database inzetten voor de promotie.

Vervolgens gaan de makers met het team van CineCrowd aan de slag om een concreet campagneplan op te stellen, waarmee de kans op een succesvolle crowdfunding toeneemt.

De films

 • lengte: 1 minuut (langer in overleg)
 • gaan feestelijk in première tijdens het HAFF in 2018
 • het K.F. Hein Fonds matcht het bedrag dat de filmmakers ophalen middels crowdfunding tot een maximum van € 5.000,-. Deze crowdfunding vindt plaats via CineCrowd.

Planning

 • 14 maart            deadline indiening projecten.
 • 22-26 maart     pitches max. 7 projecten + bekendmaking 3 geselecteerde plannen + presentatie / event.
 • 1 april                workshop crowdfunding + aansluitend werken aan campagneplan.
 • juni – nov.        in overleg plannen crowdfundcampagne
 • maart 2018      première films op HAFF

Vereisten

 • synopsis (1 pagina)
 • filmplan / storyboard / moodboard
 • CV’s van regie, productie, scenario
 • CV’s van key creative crew
 • betrokken (of voorgenomen) cast
 • begroting
 • de filmmaker heeft bij voorkeur een relatie met de provincie Utrecht (woonachtig, werkend, studerend)

Achtergrondinformatie

CineCrowd
CineCrowd heeft inmiddels goede ervaringen opgedaan met dergelijke projecten. In 2015 startte zij het project DE ONTMOETING waarin vijf filmmakers de kans kregen om een korte film te maken van maximaal 6 minuten en stelde daarvoor € 5.000,- ter beschikking onder voorwaarde dat de makers dit bedrag minimaal zouden matchen via crowdfunding. Betrokken partijen waren 3LAB, VPRO Dorst en filmproducent BIND. De films zijn inmiddels gerealiseerd en zijn allen in première gegaan tijdens het Nederlands Film Festival 2016.

Eenzelfde soort project is met veel succes in Almere georganiseerd; genaamd De Avond van de Almeerse Film, via hetzelfde principe en ondersteund door Cultuurfonds Almere.

Holland Animation Film Festival
Het internationale Holland Animation Film Festival (HAFF) vindt jaarlijks in het voorjaar plaats op diverse locaties in Utrecht. Kloppend hart is het Louis Hartlooper Complex. Het grootste internationale animatiefestival van Nederland betekent vijf dagen genieten van de meest uiteenlopende vormen van animatie en is bij uitstek de plek om onverwachte, verrassende en toonaangevende animaties te zien en de makers te ontmoeten. Er zijn meer dan 450 lange en korte films, installaties, strips en games, competities, speciale programma’s en presentaties en talkshows.

K.F. Hein Fonds
Het K.F. Hein Fonds richt zich op het bevorderen van monumentenzorg, natuurbehoud, cultuur en volksontwikkeling, podiumkunsten, volksgezondheid en maatschappelijk werk. Het Fonds verstrekt giften en garanties, en steunt initiatieven in de provincie Utrecht.  In 2017 is het 150 jaar geleden dat de oprichter Karl Friedrich Hein (1867-1945) geboren werd en in 2018 bestaat de K.F. Hein Stichting 80 jaar. Deze twee feestjaren zijn voor het K.F. Hein Fonds aanleiding voor dit crowdfudingsproject in samenwerking met het Holland Animation Film Festival en CineCrowd.