Zeven gefilmde interviews met lijsttrekkers van de politieke partijen

DE KRACHT VAN KUNST EN CULTUUR

In de maand januari heeft Kunsten ’92 gesprekken gevoerd met lijsttrekkers van een aantal politieke partijen, over hun persoonlijke beleving van kunst en cultuur. In de gefilmde gesprekken vertellen Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer(SP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks, nr 2 op de kandidatenlijst) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wat kunst en cultuur voor hen betekenen. Wat was hun meest indrukwekkende culturele ervaring? Hoe heeft deze hun blik op de maatschappij beïnvloed? Wat nemen zij daarvan mee in de politiek?

Klik op de bovenstaande namen om de afzonderlijke films te bekijken. U kunt ook een korte compilatie van de interviews bekijken. Klik daarvoor HIER. Na de compilatie volgen de volledige interviews per persoon (doorklikken voor elk volgend filmpje).

Vragen gericht op de vertaling van deze ervaringen naar beleid, geld of politieke beloften zijn bewust niet gesteld. De persoon achter de lijsttrekker stond centraal. In aanloop naar de Verkiezingen kunnen de interviews worden beschouwd als opening voor een gesprek over de waarde van kunst, cultuur en erfgoed, voor de politiek en voor de samenleving. En over welke kunst en cultuur dat gesprek moet gaan. Opvallend is de consensus onder de lijsttrekkers dat kunst en cultuur, naast hun autonome waarde, zorgen voor onder meer verbinding en inzicht. Kinderen in aanraking brengen met en laten deelnemen aan kunst heeft unaniem prioriteit bij de politici.

Wij vragen iedereen deze interviews te bekijken en vervolgens zoveel mogelijk te delen, via websites, social media en nieuwsberichten.

Deze interviews zijn een initiatief van Kunsten ’92,  LKCACJPJeugdcultuurfondsCultuurconnectieen Fonds voor Cultuurparticipatie en vonden plaats in het Mauritshuis (Den Haag). Bertien Minco (directeur Jeugdcultuurfonds Nederland) stelde de vragen.

De korte compilatie werd getoond tijdens het verkiezingsdebat ‘Beyond Elections‘, dat Kunsten ’92 organiseerde tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) op 1 februari 2017.

NRC Handelsblad van donderdag 2 februari 2017 besteedde aandacht aan de film(s) in een column door Daan van Lent. U kunt hier de COLUMN lezen.

Bron: Kunsten ’92