Weer internationaal succes voor Elle en Red Turtle

En opnieuw viel regisseur Paul Verhoeven in de prijzen met zijn Elle. In Spanje won hij bij de uitreiking van de Goya’s de prijs voor beste Europese film. The Red Turtle won bij de Annie Awards, Hollywoods bekroningen voor animatiefilms.

De Goya’s zijn de Oscars van Spanje. De filmprijzen worden jaarlijks uitgereikt de door Spaanse Academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie en hoewel niet zo spraakmakend als de Oscar, Bafta of César, is het toch een prestigieuze onderscheiding.
En in de categorie beste Europese film ging die dit jaar dus naar Elle van Paul Verhoeven.

Begin januari won Verhoeven voor Elle een Golden Globe voor beste buitenlandse film. Bij de Césars die op 24 februari worden uitgereikt is de thriller elf keer genomineerd. Twee dagen later maakt Isabelle Huppert voor haar hoofdrol in Elle in Los Angeles kans op een Oscar voor beste actrice.

A Monster Calls won bij de Goya’s negen van de twaalf nominaties. De fantasyfilm van regisseur Juan Antonio Bayona is momenteel ook in de Nederlandse bioscopen te zien.

Tijdens de 44-ste editie van de Annie Awards was er een hoofdprijs voor Michael Dudok de Wit. The Red Turtlewon de prijs voor beste onafhankelijk geproduceerde animatiefilm. Grote winnaar van de Annie’s was echter Zootopia, die onder meer beste film, regie en scenario won. Bij de Oscars zullen beide films weer tegenover elkaar staan.

Bron: Hollandfilmnieuws.nl