Solidariteit in plaats van bloemen: European Film Academy wordt 30

Het Filmfestival Berlijn en de European Film Academy presenteren in het programmaonderdeel Berlinale Special in aanwezigheid van de nicht van de gevangen genomen regisseur, zijn advocaat, de regisseur, de producenten en vrienden de première van de documentaire THE TRIAL: THE STATE OF RUSSIA VS OLEG SENTSOV.

Zaterdag 11 februari 15.00 uur  – Haus der Berliner Festspiele. Na afloop een Q&A.

In mei 2014 werd de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov, die de Euro Maiden protesten in Kiev steunde en zich uitsprak tegen de inlijving van de Krim door Rusland, door de veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol (Krim) gearresteerd. Meer dan een jaar later en aan het eind van wat Amnesty International beschrijft als “een oneerlijk proces voor een militaire rechtbank”, werd Oleg Sentsov veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor het plegen van misdaden “van terroristische aard”.

In zijn documentaire onderzoekt Askold Kurov de waarheid achter dit politieke showproces. Stonden de getuigen voor deze vervolging onder dwang? Wat hebben de detentie en het proces teweeg gebracht bij de veroordeelde en zijn familie? De film documenteert ook de solidariteit met Sentsov van collega-filmmakers zoals Agnieszka Holland, Ken Loach en Pedro Almodóvar. Tevens van de European Film Academy, die de 30ste verjaardag wil aanvangen met deze voorstelling om nogmaals actie te voeren voor Oleg Sentsovs vrijlating.

Na afloop van de voorstelling vindt onderleiding van Mike Downey, vice voorzitter van de EFA Board, een kort gesprek plaats waaraan EFA-voorzitter Agnieszka Holland, Oleg Sentsovs nicht Natalya Kaplan, zijn advocaat Dimitri Dintze, de regisseur van de film Askold Kurov en de producenten Max Tuula, Maria Gavrilova en Dariusz Jabłoński zullen deelnemen.

Berlinale Special

THE TRIAL: THE STATE OF RUSSIA VS. OLEG SENTSOV

Première: zaterdag 11 februari 15.00 uur – Haus der Berliner Festspiele

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar vanaf woensdag 8 februari

Zie voor meer informatie, waaronder de trailer en het verkrijgen van toegangskaarten

https://www.berlinale.de/de/programm/berlinale_programm/datenblatt.php?film_id=201715078#tab=video25

#ReleaseOlegSentsov

Bron: EFA