Soil in my Pocket op de gevel van EYE

Een poëtische installatie over migratie van Ellert Haitjema en Judith Quax, met teksten van Miek Zwamborn en videomontage van Peter Claassen.

Op 14 februari verandert de gevel van EYE in een podium voor Soil in my Pocket: twee samenhangende filmessays over de verlangens en dromen van de migranten van toen. De poëtische installatie bevat filmmateriaal afkomstig uit de EYE-collectie en is gemaakt door Ellert Haitjema en Judith Quax, met teksten van Miek Zwamborn.

Soil in my Pocket, van 14 februari t/m 7 maart

Nog maar kort geleden migreerden veel Nederlanders naar elders in de hoop daar een betere toekomst te vinden. Op de kade voor EYE zwaaiden in de eerste helft van de vorige eeuw de achterblijvers de gelukzoekers uit.

Op 14 februari verandert de gevel van EYE in een podium voor Soil in my Pocket: twee samenhangende filmessays over de verlangens en dromen van de migranten van toen.

Er is altijd meer dan één uitzicht. Er is altijd meer dan het hier en nu.
Elke plek laagt langzaam tijd op tijd. Verhalen liggen ingebed op een plaats, stapelen zich op, verdwijnen onder andere verhalen of worden opnieuw zichtbaar gemaakt. Zo vormt zich de geschiedenis van een plaats. De verhalen gaan veel verder terug dan wat op het eerste zicht onmiddellijk zichtbaar is.
(filosoof Ann Meskens, over Soil in my Pocket)

De filmessays zijn samengesteld uit uniek filmmateriaal afkomstig uit de EYE-collectie waarop die emigratie is te zien.

Niet alleen bezoekers van EYE kunnen, maar iedereen in de omgeving van het museumgebouw kan er kennis van nemen: de reizigers op de IJ-veren, in het busstation en het treinstation en alle andere passanten. Zo wordt hedendaagse beeldende kunst, samengesteld uit cultureel erfgoed, met een actueel onderwerp, zichtbaar gemaakt in de openbare ruimte, voor het grootst mogelijke publiek.

SOIL IN MY POCKET is een Lumen Film-productie in coproductie met EYE. Producent Cesar Messemaker. De installatie werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het AFK.

DE MAKERS VAN ‘SOIL IN MY POCKET’

Ellert Haitjema (concept, beeld en realisatie)
Ellert Haitjema onderzoekt in ruimtelijke beelden, vormen van fotografie, installaties en publicaties een vitale beeldtaal, die niet ontspruit aan esthetiek, maar wortelt in de drang tot voortbestaan en daaraan zijn schoonheid ontleent.
Uit de toelichting van museum de Pont bij zijn tentoonstelling Haphazard.

Judith Quax (concept, beeld en realisatie)
Judith Quax is fotograaf en doet sinds 2006 onderzoek naar migratie van West-Afrika naar Europa. Uitgangspunt in haar werk is hoe mensen zich bewegen in hun nomadische leven en zich verhouden tot hun veranderende omgeving. Het contrast tussen de herinneringen aan vroeger en de realiteit van vandaag is hierin fundamenteel. Samenwerking met Afrikaanse kunstenaars is een belangrijk onderdeel in haar werk.

Miek Zwamborn (poëzie)
Is werkzaam als schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na om met deze fragmenten via verschillende media een koppeling naar het heden te maken.

Peter Claassen (videomontage)
Peter Claassen (1959) is beeldverteller en betrokken bij zeer uiteenlopende projecten, van speelfilms tot multimedia-evenementen waarin fotografie, film, animatie en muziek gecombineerd worden.

Bron: EYE