Vandaag op Planet IFFR: woensdag 1 februari

Welke films en events mag je vandaag niet missen? Lees het in deze dagelijkse ochtendrubriek.

ZIEN

Première Tiger: Arábia
De Hivos Tiger Competitie vormt het kloppend hart van het festival. Reden te meer om elke filmtitel uit dit bijzondere programma met een eigen, feestelijke premièredag te presenteren. Vandaag: Arábia (Affonso Uchoa, João Dumans, Brazilië). Geëngageerd portret van een marginaal arbeidersleven in hedendaags Brazilië. 19:45, Pathé 4, Schouwburgplein. Koop nu je tickets

Bigger Than the Shining
Vorig jaar vertoonde IFFR Bigger Than The Shining van Mark Cousins (The Story of Film: An Odyssey). In dit video-essay reflecteerde Cousins op vragen rondom copyright. In hoeverre behoort een film aan de associaties van degene die hem bekijkt? Kunnen twee mensen ooit dezelfde film zien? Bigger Than The Shining is nu nog eenmaal te zien. Daarna vernietigt Cousins de film met een bijl. 13:30 – 15:00, Pathé 2.Koop nu je tickets

Night of a 1000 Hours
Hermann Ullich stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog in een schuilkelder. Of toch niet? En waarom verschijnen alle dode familieleden van de industrieel op deze winteravond in het enorme familiehuis? Agatha Christie kon alleen maar dromen van deze Oostenrijkse whodunit waarin ook wat lijken uit het nationale verleden uit de kast komen. 13:30 – 15:02, Schouwburg Grote Zaal. Koop nu je tickets

Proef het Festival-dag
Handig voor nieuwkomers, maar natuurlijk ook voor iedereen die IFFR blind vertrouwt. Je kunt kiezen uit 5 dagen, van 30 januari 2017 tot en met 3 februari 2017. Laat je door het festival meevoeren en verzekeren van een verrassende dag vol films – die we nog even onder de pet houden. Vijf speciale film-instappakketten dus, waarmee je zeker bent van twee festivaltoppers én een lunch in het hart van het festival. Start eerste film 10.00, lunch en drankje en start tweede film rond 13:00. Koop nu je tickets

Family Short Films 2017
Naar de film ga je niet alleen, maar met het hele gezin! Tijdens Family Short Films kijken jonge en oudere filmliefhebbers samen een speciaal samengesteld programma vol filmfestivalpret. Een gezellige filmmiddag bestaande uit een verzameling korte films voor kinderen vanaf acht jaar én hun ouders. 15:00- 16:30 uur, KINO 3. Koop nu je tickets

TALK

A Band Apart: Nocturama
Na afloop van Nocturama een interview met regisseur Bertrand Bonello, over hoe zijn film de huidige politieke sfeer in Frankrijk reflecteert. 15:30, Cinerama 1. Koop nu je tickets

Student Talk
Uitgebreide Q&A van filmdocent Ernie Tee en studenten met regisseurs die een film vertonen tijdens IFFR. Deze films zijn voorafgaand aan de talk te zien. Vandaag: Michael Almereyda (Marjorie Prime) & Niles Attalah (Rey). 16:00, Schouwburg Kleine Zaal. Lees meer (gratis toegang)

Erasmus Tiger College
Dr. Etienne F. Augé, hoofddocent aan de Erasmus Universiteit, geeft een Engelstalig college bij The Future of Work and Death. 19:00, Cinerama 1. Koop nu je tickets

Scopitone Café: Cassette: A Documentary Mixtape
Eclectische mix van documentaires over muziek en muzikale beleving. Vandaag een documentaire over het aloude cassettebandje. Had je ze maar bewaard! Na vinyl maakt nu ook de muziekcassette een heuse comeback. Allerhande fans over hun liefde voor dit handzame formaat. Met gezellige nazit en/of nagesprek. De bar is open! 20:00, Schouwburg Kleine Zaal. Lees meer (gratis toegang)

Parallax Views: Bigger Than The Shining
Vorig jaar vertoonde IFFR Bigger Than The Shining van Mark Cousins. Het video-essay is nog eenmaal te zien. Daarna vernietigt Cousins de film met een bijl. 13:30, Pathé 2. Koop nu je tickets

EXPO

Azadaar
Vrij vertaald betekent Azadaar: zij die lamenteren. Deze tweeledige video-installatie van Ayamus toont een groep mannen die zichzelf in trance op de ontblote rug en de borst slaat. De zinnelijke beelden zijn doelbewust onspectaculair gehouden om een genuanceerder inzicht aan te reiken dan wat in het ideologische, polariserende discours van de media mogelijk is. T/m za 4 feb, 11:00-20:30, KINO Rotterdam. Lees meer (gratis toegang)

EXPRMNTL PAPERS
Hoe rijk en gevarieerd het EXPRMNTL-festival ook is, er zijn toch vele projecten afgewezen. Uit de kluizen van de Brusselse Cinematek komt een selectie documenten, posters, drukwerk en speciale projecten die een contra-archief vormt van dit belangrijkste avant-gardefestival. Vandaag een Surprise event om 18:30 uur. T/m za 4 feb, 12:00-18:00, PrintRoom Lees meer (gratis toegang)

HEIS (on the wall)
Een jonge vrouw van in de twintig gaat na een ingewikkelde periode terug naar haar ouderlijk huis. Ze droomt van een nieuw begin. Dit verhaal van Anaïs Volpé, een Franse Lena Dunham, is opgezet als een crossmediaproject en geeft millennials een stem met een film, een internetserie en een installatie. T/m za 4 feb, 11:00-20:30, KINO Rotterdam, Lees meer (gratis toegang)

Homeless Movies
Ode aan de familiefilm. Ooit gemaakt voor vertoning in huiselijke kring, als bouwstenen voor het familiegeheugen. Maar in deze selfie-tijden is het een verweesde traditie geworden. Zes beeldend kunstenaars blazen oude amateuropnames nieuw leven in. Te bekijken in zes cabines, verspreid over het Schouwburgplein. T/m za 4 feb, 11:00-20:30, Schouwburgplein Lees meer (gratis toegang)

Jan Němec and the Czechoslovak New Wave – Film Posters
Uitgebreid retrospectief van filmmaker Jan Němec, enfant terrible van de Tsjechische New Wave in de jaren zestig en sleutelfiguur in de Europese avant-garde cinema. Een tentoonstelling met unieke film- posters (uit de Terry Poster Collectie) van voor 1989, gemaakt door prominente ontwerpers uit Tsjechoslowakije. T/m vrij 10 feb. Vandaag geopend: 10:00-17:00, Tsjechisch Centrum, Lees meer (gratis toegang)

Imai Norio: Time Severed, Jointed and Stretched
Eerste internationale showcase van het werk van Imai Norio van het Japanse kunstcollectief Gutai, bestaande uit een expositie in Gallery JOEY RAMONE en bijbehorende eenmalige film screening (op zondag 29 januari), worden film, video en dia’s vertoond die speels omgaan met de grenzen van deze media. T/m za 4 feb, 11:00-18:00, Gallery JOEY RAMONE Lees meer (gratis toegang)

Lost Landscapes of Los Angeles
Deze klankloze compilatie van Rick Prelinger bestaat uit historische beelden van Los Angeles, deels gefilmd door anonieme amateurs, deels door Hollywoodprofessionals die ze als achtergrond wilden integreren in hun studio-opnames. Nu functioneren ze als achtergrond voor festivalbezoekers die zich even in een droomscenario willen verliezen. T/m za 4 feb, tussen 16:00-17:30, Schouwburg Mediawall Lees meer (gratis toegang)

Luanda – Kinshasa
Muzikanten jammen urenlang in een nauwkeurige reconstructie van een beroemde studiosessie in New York. Geïnspireerd door Godards filmportret van The Rolling Stones die hun hit Sympathy for the Devil opnemen, laat Stan Douglas een opnamesessie van Miles Davis uit 1973 herleven. T/m za 28 jan, 11:00-17:00, Schouwburg Kleine Zaal Lees meer (gratis toegang)

Nuts & Bolts
Dit expositie- en filmprogramma verschuift de focus van beeld naar machine en biedt naast films vijftien installaties met projectoren, scha- duwspel, houten camera’s en raamtekeningen. Met dagelijks Punch a Clock Sessions, een live-moment om 17:00. Vandaag op het programma: Peter Kubelka – IMAGE AND OBJECT, a demonstration. T/m za 4 feb, 11:00-20:30, Het Atelier Lees meer (gratis toegang)

Oral History
Door voorbijgangers op straat in Japan te vragen: ‘Wat gebeurde er in en rond Japan tussen 1900 en 1945?’, legt kunstenaar Meiro Koizumi de worsteling van Japanners bloot om in het reine te komen met het eigen recente verleden via de antwoorden die hij verzamelt. Close-ups van monden vullen het scherm in deze krachtige installatie. T/m za 4 feb, 11:00-20:30, KINO Rotterdam Lees meer (gratis toegang)

Robot Bodies
Interactieve installatie van Keith Piper op drie schermen waarin raciale metaforen in populaire sciencefiction verkend worden. Aan de hand van filmfragmenten, toegankelijk via interfaces, ontleed je noties over robots, androids en cyborgs om parallellen te kunnen trekken met historische en maatschappelijke denkbeelden omtrent het zwarte lichaam. Onderdeel van een project dat Piper al initieerde in 1998. T/m za 4 feb, 11:00-20:30, V2_. Lees meer (gratis toegang)

Testament of Hope and Failure
Tirzo Martha’s altaarstuk van twaalf monitoren met twee toezichthoudende heiligen toont de pogingen, illusies en mislukkingen van één figuur. Hij presenteert zich als held, heilige en de hoop voor zijn medemens, en is daar zelf in gaan geloven. Trots ontneemt hem zicht op de werkelijkheid, waardoor hij zijn medemens niet alleen onderschat, maar ook negeert. T/m za 4 feb, 11:00-20:30, V2_. Lees meer (gratis toegang)

Trust Issues
De jonge Gentse kunstenaar en 3D-illustrator Filip Anthonissen gebruikt de Mediawall van de Rotterdamse Schouwburg om bevreemdende landschappen en interieuren te schetsen. Een digitale verkenning in slow motion, surrealisme met een betoverend effect. T/m za 4 feb, tussen 11:00-16:00 en tussen 17:30-19:00, Schouwburg Mediawall. Lees meer (gratis toegang)

MUSIC

Jan zonder vrees
Componist Alain Pierre verzorgt na de Vlaamse tekenfilmklassieker een live-score op originele, vintage instrumenten. Start film 16:30, start concert 20:30, WORM. Koop nu je tickets

Rotterdam Classics
De muziekcollectie van muzikant João Silva werd door het Stadsarchief Rotterdam verworven en gedigitaliseerd. Vandaag de overhandiging aan de vertegenwoordiger van Kaapverdië. Met een korte film over Silva, livemuziek, een hapje en een drankje. 19:30, LantarenVenster 1. Koop nu je ticket

PARTY

Dance Dance Dance
Na de film gaat het los in de Schouwburg. Voetjes van de vloer tot diep in de nacht. 23:00, Schouwburg, gratis toegang op vertoon van pas of filmticket. Lees meer