Vandaag op Planet IFFR: dinsdag 31 januari

ZIEN

Première Tiger: Rey
De Hivos Tiger Competitie vormt het kloppend hart van het festival. Reden te meer om elke filmtitel uit dit bijzondere programma met een eigen, feestelijke premièredag te presenteren. Vandaag: Rey (Niles Atallah, o.a. Chili en Frankrijk). Een indrukwekkend vormgegeven avonturenfilm in het negentiende eeuwse Chili.

19:45, Pathé 4, Schouwburgplein, koop nu je tickets

Proef het Festival-dag
Handig voor nieuwkomers, maar natuurlijk ook voor iedereen die IFFR blind vertrouwt. Je kunt kiezen uit 5 dagen, van 30 januari 2017 tot en met 3 februari 2017. Laat je door het festival meevoeren en verzekeren van een verrassende dag vol films – die we nog even onder de pet houden. Vijf speciale film-instappakketten dus, waarmee je zeker bent van twee festivaltoppers én een lunch in het hart van het festival.

Start eerste film 10.00, lunch en drankje en start tweede film rond 13:00, koop nu je kaartjes

Marjorie Prime
Wat zouden we herinneren en wat zouden we vergeten als we konden kiezen? In de nabije toekomst, vol kunstmatige intelligentie, heeft de 86-jarige Marjorie gesprekken met een hologram dat eruit ziet als haar overleden man. Hij is geprogrammeerd om Marjories verleden met haar te delen. Boeiende film over identiteit en herinnering, liefde en verlies, gespeeld door topacteurs. Koop nu je kaartjes

Asura: City of Madness
Keiharde Koreaanse noir, waarin duidelijk wordt dat je in de lokale politiek beter niet te kleinzerig kunt zijn. Een even corrupte als populistische burgemeester deinst nergens voor terug in zijn hebzuchtige renovatieplannen, terwijl zijn hulpje tegen wil en dank steeds meer klem komt te zitten tussen de talloze strijdende belangen en zijn doodzieke vrouw. Koop nu je kaartjes

The Mole Song – Hong Kong Capriccio
De nieuwste film van de Japanse cultkoning Miike Takashi is een hilarische, energieke, walgelijke actiekomedie waarin een wc-ontstopper als wapen wordt gebruikt. Undercoveragent Reiji keert terug naar het witte doek en belandt ditmaal in het neonverlichte Hongkong. Koop hier je kaartjes

TALK

IFFR Talk: Abdullah Mohammad Saad & Edwin
Filmjournalist Paolo Bertolin in gesprek met filmmakers Abdullah Mohammad Saad en Edwin.

15:45, LantarenVenster Foyer, lees meer (toegang is gratis)

Student Talk
Uitgebreide Q&A van filmdocent Ernie Tee en studenten met regisseurs die een film vertonen tijdens IFFR. Deze zijn voorafgaand aan de talk te zien. Vandaag: Pedro Aguilera (Demonios tus Ojos) & Daan Bakker (Quality Time)

16:00, Schouwburg Kleine Zaal, lees meer (toegang is gratis)

Studio Erasmus
Wat zoeken Game of Thrones-fans in Dubrovnik? Topwetenschappers beantwoorden deze en andere vragen in de speciale editie van Erasmus Universiteit-talkshow.

20:00, Schouwburg Foyer, lees meer (toegang is gratis)

Scopitone Café: Two Trains Runnin’
Eclectische mix van documentaires over muziek en muzikale beleving. Two Trains Runnin’ verhaalt over jonge witte bluesgekken die in 1964 op zoek gingen naar twee legendes die zij enkel van 78-toerenplaten kenden. Vervolgens belandden ze in het oog van een raciale storm. Met gezellige nazit en/of nagesprek. De bar is open!

20:00, Schouwburg Kleine Zaal,  lees meer (toegang is gratis)

EXPO

Azadaar
Vrij vertaald betekent Azadaar: zij die lamenteren. Deze tweeledige video-installatie van Ayamus toont een groep mannen die zichzelf in trance op de ontblote rug en de borst slaat. De zinnelijke beelden zijn doelbewust onspectaculair gehouden om een genuanceerder inzicht aan te reiken dan wat in het ideologische, polariserende discours van de media mogelijk is.

t/m za 4 feb, 11:00-20:30, KINO Rotterdam, lees meer (gratis toegang).

EXPRMNTL PAPERS
Hoe rijk en gevarieerd het EXPRMNTL-festival ook is, er zijn toch vele projecten afgewezen. Uit de kluizen van de Brusselse Cinematek komt een selectie documenten, posters, drukwerk en speciale projecten die een contra-archief vormt van dit belangrijkste avant-gardefestival. Vandaag een Surprise event om 18:30 uur.

t/m za 4 feb, 12:00-18:00, PrintRoom, lees meer (gratis toegang).

HEIS (on the wall)
Een jonge vrouw van in de twintig gaat na een ingewikkelde periode terug naar haar ouderlijk huis. Ze droomt van een nieuw begin. Dit verhaal van Anaïs Volpé, een Franse Lena Dunham, is opgezet als een crossmediaproject en geeft millennials een stem met een film, een internetserie en een installatie.

t/m za 4 feb, 11:00-20:30, KINO Rotterdam, lees meer (gratis toegang).

Homeless Movies
Ode aan de familiefilm. Ooit gemaakt voor vertoning in huiselijke kring, als bouwstenen voor het familiegeheugen. Maar in deze selfie-tijden is het een verweesde traditie geworden. Zes beeldend kunstenaars blazen oude amateuropnames nieuw leven in. Te bekijken in zes cabines, verspreid over het Schouwburgplein.

t/m za 4 feb, 11:00-20:30, Schouwburgplein, lees meer (gratis toegang).

Jan Němec and the Czechoslovak New Wave – Film Posters
Uitgebreid retrospectief van filmmaker Jan Němec, enfant terrible van de Tsjechische New Wave in de jaren zestig en sleutelfiguur in de Europese avant-garde cinema. Een tentoonstelling met unieke film- posters (uit de Terry Poster Collectie) van voor 1989, gemaakt door prominente ontwerpers uit Tsjechoslowakije.

t/m vrij 10 feb. Vandaag geopend: 10:00-17:00, Tsjechisch Centrum, lees meer (gratis toegang).

Imai Norio: Time Severed, Jointed and Stretched
Eerste internationale showcase van het werk van Imai Norio van het Japanse kunstcollectief Gutai, bestaande uit een expositie in Gallery JOEY RAMONE en bijbehorende eenmalige film screening (op zondag 29 januari), worden film, video en dia’s vertoond die speels omgaan met de grenzen van deze media.

t/m za 4 feb, 11:00-18:00, Gallery JOEY RAMONE, lees meer (gratis toegang).

Lost Landscapes of Los Angeles
Deze klankloze compilatie van Rick Prelinger bestaat uit historische beelden van Los Angeles, deels gefilmd door anonieme amateurs, deels door Hollywoodprofessionals die ze als achtergrond wilden integreren in hun studio-opnames. Nu functioneren ze als achtergrond voor festivalbezoekers die zich even in een droomscenario willen verliezen.

t/m za 4 feb, tussen 16:00-17:30, Schouwburg Mediawall, lees meer (gratis toegang).

Luanda – Kinshasa
Muzikanten jammen urenlang in een nauwkeurige reconstructie van een beroemde studiosessie in New York. Geïnspireerd door Godards filmportret van The Rolling Stones die hun hit Sympathy for the Devil opnemen, laat Stan Douglas een opnamesessie van Miles Davis uit 1973 herleven.

t/m za 28 jan, 11:00-17:00, Schouwburg Kleine Zaal, lees meer (gratis toegang).

Nuts & Bolts
Dit expositie- en filmprogramma verschuift de focus van beeld naar machine en biedt naast films vijftien installaties met projectoren, scha- duwspel, houten camera’s en raamtekeningen. Met dagelijks Punch a Clock Sessions, een live-moment om 17:00. Vandaag op het programma: Peter Kubelka – IMAGE AND OBJECT, a demonstration.

t/m za 4 feb, 11:00-20:30, Het Atelier, lees meer (gratis toegang).

Oral History
Door voorbijgangers op straat in Japan te vragen: ‘Wat gebeurde er in en rond Japan tussen 1900 en 1945?’, legt kunstenaar Meiro Koizumi de worsteling van Japanners bloot om in het reine te komen met het eigen recente verleden via de antwoorden die hij verzamelt. Close-ups van monden vullen het scherm in deze krachtige installatie.

t/m za 4 feb, 11:00-20:30, KINO Rotterdam, lees meer (gratis toegang).

Robot Bodies
Interactieve installatie van Keith Piper op drie schermen waarin raciale metaforen in populaire sciencefiction verkend worden. Aan de hand van filmfragmenten, toegankelijk via interfaces, ontleed je noties over robots, androids en cyborgs om parallellen te kunnen trekken met historische en maatschappelijke denkbeelden omtrent het zwarte lichaam. Onderdeel van een project dat Piper al initieerde in 1998.

t/m za 4 feb, 11:00-20:30, V2_, lees meer (gratis toegang).

Testament of Hope and Failure
Tirzo Martha’s altaarstuk van twaalf monitoren met twee toezichthoudende heiligen toont de pogingen, illusies en mislukkingen van één figuur. Hij presenteert zich als held, heilige en de hoop voor zijn medemens, en is daar zelf in gaan geloven. Trots ontneemt hem zicht op de werkelijkheid, waardoor hij zijn medemens niet alleen onderschat, maar ook negeert.

t/m za 4 feb, 11:00-20:30, V2_, lees meer (gratis toegang).

Trust Issues
De jonge Gentse kunstenaar en 3D-illustrator Filip Anthonissen gebruikt de Mediawall van de Rotterdamse Schouwburg om bevreemdende landschappen en interieuren te schetsen. Een digitale verkenning in slow motion, surrealisme met een betoverend effect.

t/m za 4 feb, tussen 11:00-16:00 en tussen 17:30-19:00, Schouwburg Mediawall, lees meer (gratis toegang).

MUSIC

Wereldpremière De wereld van Wubbe
Voorafgaand aan deze wereldpremière danst het Scapino Ballet een speciale choreografie van Ed Wubbe. Na afloop van de film een optreden van de Nits.

19:30, Schouwburg Grote Zaal, koop nu je tickets.

PARTY

Dance Dance Dance
Na de film gaat het los in de Schouwburg. Voetjes van de vloer tot diep in de nacht.

23:00, Schouwburg, gratis toegang op vertoon van pas of filmticket. Lees meer.