Nieuw fonds van ondernemersfamilie investeert in IFFR

Het woensdag gestarte International Film Festival Rotterdam kan met optimisme naar de toekomst kijken. Het nieuw opgerichte fonds Droom en Daad gaat de internationale ambities ondersteunen met een stevige bijdrage. Met dank aan Wim Pijbes, voorheen directeur Rijksmuseum, nu directeur van de stichting en altijd Rotterdammer.

Stichting Droom en Daad is opgericht door de familie Van der Vorm, die tweederde van de aandelen in investeringsmaatschappij HAL Trust bezit en tot de vermogende top van Nederland behoort. Pijbes is begin januari gestart als directeur. “Boter bij de vis leek ons passend”, stelt hij. “Het filmfestival valt samen met de oprichting van de stichting. Dat we onze eerste bijdrage leveren aan het IFFR is dus kalendertoeval.”

Alleen maar toeval is het natuurlijk niet, geeft Pijbes toe, die recent zogenaamde culturele verkenningen deed voor de stad Rotterdam. “Het festival beleeft zijn 46ste editie. Het is van bewezen naam en faam. Tegelijkertijd zien we stagnatie: de maat en uitstraling van het festival zijn al jarenlang hetzelfde. Wij vinden niet dat het IFFR per se groter moet maar wel beter, internationaler. En dat kost geld.”

Hoeveel geld Droom en Daad bijdraagt aan het IFFR wil Pijbes niet zeggen, maar “het is van het niveau van een grote sponsor”. Eenmalig is dat bedrag niet. “De stichting wil geen pleisters plakken maar echt investeren. We zijn in gesprek met het festival hoe we het IFFR op weg naar de vijftigste editie beter kunnen positioneren.”

Janneke Starink, zakelijk directeur van het IFFR, is verheugd over de steun van Droom en Daad. “Wij zijn een groot festival met grote ambities, maar onze begroting sluit daar niet altijd bij aan. Daardoor moeten we veel laten lopen, zeker wat betreft de rol die we spelen in het internationale veld. We doen het nu een beetje via CineMart en het Hubert Bals Fonds, maar we willen meer. Droom en Daad stelt ons in staat een volgende stap te zetten.”

Bron: De Filmkrant