Elf Césarnominaties voor Paul Verhoevens Elle

De aandacht voor Paul Verhoevens Elle houdt nog even aan. De film kreeg vandaag elf Césarnominaties, de Franse equivalent van de Oscars. Verhoeven is genomineerd als Beste Regisseur en Isabelle Huppert maakt kans op de prijs in de categorie Beste Actrice. De Nederlandse editor Job ter Burg kreeg ook een nominatie voor de montage van Elle.

Elle kreeg onder meer ook nominaties in de categorieën Beste Film, Beste Vrouwelijk Bijrol (Anne Consigny), Beste Cinematografie (Stéphane Fontaine) en Beste Muziek (Anne Dudly). Naast Elle is ook Frantz in maar liefst elf categorieën genomineerd. De film Ma Loute (Slack Bay) kreeg negen nominaties.

Elle werd vorig jaar in de Nederlandse bioscopen uitgebracht door Independent Films. September Film bracht Frantz van regisseur François Ozon afgelopen jaar uit. Ma Loute werd uitgebracht door Cinéart.

Het feest gaat ook nog even door voor de van oorsprong Nederlandse filmmaker Michael Dudok de Wit. Gisteren kreeg hij voor zijn animatiefilm The Red Turtle een Oscarnominatie in de categorie Beste Animatiefilm. Vandaag wordt hem opnieuw een nominatie toegekend. Nu voor een César.

The Red Turtle werd in Nederland uitgebracht door Lumière.

De aanstaande uitreiking van de prestigieuze Franse filmprijzen kreeg deze week ook nog wat negatieve aandacht. Er luidde protest toen regisseur Roman Polanski werd aangewezen als president van het aankomende filmfeest. Diverse vrouwengroeperingen tekenden daar protest tegen aan. Amerika wil Polanski vervolgen voor de zaak uit 1977 waarin hij wordt verdacht van seks met een minderjarige. Hij vluchtte destijds het land uit. Polanski heeft zich inmiddels teruggetrokken voor het presidentschap.

De Césars worden 24 februari in Parijs uitgereikt.

Bron: Holland Film Nieuws