Laura Hermanides grootste winnaar 4de Shortcutz Amsterdam Annual Awards

Laura Hermanides mocht de prijs voor Beste Film mee naar huis nemen, voor haar korte film Nymphet. Deze coming-of-age film volgt de 12-jarige Dolly bij een gevaarlijk verleidingsspel. De jonge Nederlandse regisseuse ontving de prijs uit handen van acteur Rutger Hauer.

De film van Hermanides won in drie van de vier categorieën waarin hij was genomineerd. Behalve de prijs voor Beste Film kreeg Hermanides ook de prijs voor Beste Regisseur. Alix Jana Cale, die de hoofdrol speelt in Nymphet, ontving de prijs voor Beste Actrice. Zij werd de jongste winnaar ooit van een Mr Zee Award (de prijs die wordt toegekend tijdens de uitreiking).

Nymphet was de enige korte speelfilm die samen met zes andere films was genomineerd in de categorie Beste Film. De andere films waren drie documentaires, twee animatiefilms en een experimentele film.

Maar het was de documentaire Jimmy on the Run die de Publieksprijs veroverde. Regisseur Wytse Koetse volgde fotograaf Jimmy door de straten van Amsterdam en legde een zeer emotioneel persoonlijk verhaal bloot achter de cameralenzen. De winnaar werd gekozen op basis van stemmen die waren uitgebracht door bezoekers van screenings van de genomineerde films in de categorie Beste Film in zes steden in Nederland.

Koetse won ook de prijs voor Beste Documentaire en Beste Montage.

Producent Pieter Kuijpers werd geëerd met de Shortcutz Amsterdam Career Award voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cinema. Kuijpers kondigde vorig jaar aan dat hij zou stoppen met regisseren en zich zou gaan toeleggen op het produceren van jong talent. De hommage werd ingeleid door Paul Jan Nelissen, de scenarioschrijver van onder meer Riphagen, de laatste film die Kuijpers heeft geregisseerd.

De ceremonie werd gepresenteerd door filmjournalist René Mioch en medeoprichtster van Shortcutz Amsterdam, Alexa Rodrigues. Ze kondigen gedurende de avond elf belangrijke sprekers aan.

De openingsspeech was voor producent Leontine Petit, die een voorzet gaf voor een aantal inspirerende toespraken waarin vaak een oproep doorklonk aan de jonge generatie filmmakers. De woorden van de Hongaarse filmmaker Béla Tarr werden gedurende de avond vaak herhaald: ‘Probeer niet om een kunstenaar te zijn, luister naar het leven.’

Het publiek mocht de avond in zaal 1 van Eye afsluiten met het zingen van Happy Birthday to You voor de jarige Rutger Hauer die vervolgens een enorme verjaardagstaart kon aansnijden.

Een volledige lijst van winnaars staat hieronder

Mr. Zee BEST FILM: NYMPHET by LAURA HERMANIDES
Mr. Zee BEST DIRECTOR: LAURA HERMANIDES in NYMPHET
Mr. Zee BEST ACTOR: MATTIAS VAN DE VIJVER in GILLES
Mr. Zee BEST ACTRESS: ALIX JANA CALE in NYMPHET
Mr. Zee BEST SCREENPLAY: WANDER THEUNIS and ASHAR MEDINA in GILLES
Mr. Zee BEST CINEMATOGRAPHY: TIBOR DINGELSTAD in COPYRETTE
Mr. Zee BEST EDITING: WYTSE KOETSE in JIMMY ON THE RUN
Mr. Zee BEST DOCUMENTARY: JIMMY ON THE RUN by WYTSE KOETSE
Mr. Zee BEST ANIMATION: TICKING AWAY by MICHAEL SEWNARAIN
Mr. Zee BEST EXPERIMENTAL: PLATFORM 13 by CAMIEL ZWART
Mr. Zee AUDIENCE AWARD: JIMMY ON THE RUN by WYTSE KOETSE
Shortcutz Amsterdam Career Award: PIETER KUIJPERS

photo’s: Boudewijn van den Breemer

Kijk hier voor de volledige lijst met nominaties

Wat is de Shortcutz Amsterdam Annual Awards?
Shortcutz Amsterdam Annual Awards kent haar prijzen uit aan het werk dat werd vertoond tijdens de wekelijkse sessies van het afgelopen jaar in 11 categorieën. Daarnaast eert het een bekende filmprofessional wiens werk heeft bijgedragen aan de prestige van de Nederlandse film.

Het event ervaart een enorm succes binnen de filmgemeenschap, waar de kaarten vaak al binnen een aantal uur zijn uitverkocht.

Het belang van de ceremonie
De Shortcutz Amsterdam Annual Awards zijn bedoeld om de aandacht te vestigen op het werk van up-and-coming Nederlands filmtalent, het faciliteren van plek waar zij ideeën kunnen uitwisselen met gerenommeerde professionals en hun netwerk kunnen vergroten. Het bevordert de dialoog tussen talent en ervaren professionals die elkaar ontmoeten in een informele setting.

Lees hier meer over Shortcutz Amsterdam Annual Awards
Lees hier meer over Shortcutz Amsterdam

Bron: Shortcutz