Floortje Dessing Omroepvrouw van het Jaar

Floortje Dessing is door Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2016. De redactie van het mediavakblad reikte deze prijs vanmiddag voor de 26e keer uit, onder het toeziend oog van honderden aanwezigen in Beeld & Geluid in Hilversum.

De bevlogen tv-maakster, veel meer dan alleen het gezicht van kijkcijferkraker Floortje Naar Het Einde Van De Wereld, is de opvolgster van Humberto Tan, die haar de bijbehorende prijs (een ferme wisselbeker) overhandigde. “Jemig, dat mijn naam straks in dat rijtje staat… Ik ben echt totaal verrast, wat is dit on-ge-loof-lijk leuk!”, zegt Floortje in BM.

Waarom Floortje?
De aflevering over de jonge Amerikaanse Maggie Doyne (29) – die een weeshuis runt in Nepal met vijftig kinderen – is goed voor heel veel kijkers (2,1 miljoen), emotie én donaties. Dessing: “Ik heb écht nog nooit zoveel reacties gehad.” Zo wemelt het in deze spraakmakende serie van opvallende ontmoetingen. Floortje wint niet alleen de sympathie van het grote publiek en ook overtuigend de Televizier-Ring, voor de publieke omroep is ze intussen ook een sterke troef op NPO 1; Floortje als kijkcijferkanon. Inhoudelijk ontwikkelt ze zich als interviewster. Floortje stond op de longlist voor de Sonja Barend Award (beste tv-interview, pikant detail: gewonnen door Humberto Tan) en reist dapper af naar een land in shock. Het tweeluik Floortje Terug naar Syrië ontlokt lof en bewondering. In DWDD zegt Matthijs van Nieuwkerk: “Wat maak jij goede televisie.”

Daar is BM het volledig mee eens en kroont de allround programmamaakster tot Omroepvrouw van het Jaar. Voor Floortje was 2016 een droomjaar waarin veel puzzelstukjes op de juiste plek vielen en – zo signaleert BM – ze bijna ongemerkt een unieke status heeft verworven; Floortje heeft het fenomeen reisprogramma hoogstpersoonlijk tot eigen genre ontwikkeld. “Reizen zit in mijn DNA. Ik kan best anders, maar… wil ik dat wel? Met al dat goedbedoelde gezever over settelen – ‘Na je veertigste word je wel rustiger”– ben ik nu wel klaar. Nee, dat gezin zit er niet meer in. Ik ben 46. Dit is wie ik ben.”

Dankbaar werk
“Omdat ik presenteer én regisseer én monteer én meedenk over inhoud, ben ik constant bezig met alle details van televisie en dus met het totaalproduct. Alles moet kloppen. Ik hoor mensen vaak zeggen: ach, televisie is alleen maar stress. Zo ervaar ik dat helemaal niet. We zijn gewoon snoeihard aan het werk, sparren onderweg met gemotiveerde vakmensen en proberen het mooist mogelijke te maken, waar – als kers op de taart – het publiek nog complimenteus op reageert ook. Hoezo stress? Dankbaar werk!”

Vierde vrouw tussen 21 Omroepmannen
Tussen 21 Omroepmannen is Floortje de vierde vrouw die zich tot Omroepvrouw laat kronen. Cathy Spierenburg, Tina Nijkamp en Linda de Mol gingen Floortje voor. De lijst met Omroepmannen en –vrouwen van het Jaar ziet er in chronologische volgorde als volgt uit:

1991                           Boudewijn Paans

1992                           Aart Geurtsen

1993                           Freddy Thyes

1994                           Lejo Schenk

1995                           Paul Witteman

1996                           Fons van Westerloo

1997                           Joop van den Ende

1998                           Burny Bos

1999                           John de Mol

2000                           Frits Barend & Henk van Dorp

2001                           Arthur Valkieser

2002                           Cathy Spierenburg

2003                           Peter R. de Vries

2004                           Gerard Timmer

2005                           John de Mol

2006                           Paul de Leeuw

2007                           Ton F. van Dijk

2008                           Tina Nijkamp

2009                           Linda de Mol

2010                           Erland Galjaard

2011                           John de Mol

2012                           Matthijs van Nieuwkerk

2013                           Bert Habets

2014                           Jan Slagter

2015                           Humberto Tan

2016                           Floortje Dessing

In BM komt Floortje Dessing uitgebreid aan het woord. Ze siert de cover van het blad, dat vanaf deze week ook weer verkrijgbaar is in de losse verkoop. Behalve voor de Omroepvrouw van het Jaar heeft de extra dikke editie van hét mediavakblad ook plaats ingeruimd voor onder andere een interview met Merel Westrik, de tien best bekeken programma’s van 2016 in elf categorieën en een boeiende kijkcijferanalyse van het afgelopen talkshowjaar, waarin onder andere Jinek, Pauw, DWDD en RTL Late Night onder een vergrootglas worden gelegd.

Bron: BM (Broadcast Magazine)