Stichting BREIN gaat in 2017 ook achter de individuele downloader aan

Tegenover Tweakers laten meerdere providers weten niet met Stichting Brein te willen samenwerken. Daarmee worden de plannen in elk geval een stuk moeilijker. Ziggo, de grootste provider van Nederland, laat weten zichzelf als “neutrale toegangsverschaffer” en gaat daarom niet handhaven voor Brein. Ook providers als KPN en Xs4all laten weten het niet heel voor de hand liggend te vinden om met Brein samen te werken.

Stichting Brein onthulde vorige week zijn jaarcijfers over 2016. Het haalde toen 231 illegale diensten uit de lucht, pakte 26 grote uploaders aan en verwijderde 2,5 miljoen zoekresultaten van Google. 2017 moet een nog groter jaar worden voor de dienst, want tegenover BNR Digital laat directeur Tim Kuik weten komend jaar achter illegale downloaders aan te gaan.

Kuik laat weten in eerste instantie vooral voor een gedragsverandering te willen zorgen bij individuele downloaders. Zo is Brein van plan om de IP-adressen van accounts ter beschikking te stellen aan internetproviders, die dan een waarschuwing kunnen sturen naar de mensen die in overtreding zijn. Volgens Brein verplichten de voorwaarden die providers zelf stellen aan hun diensten hen daartoe.

De vraag is vooralsnog of providers daaraan willen meewerken, want tot nu toe hebben ze altijd geweigerd om brieven te gaan sturen naar zijn klanten. Brein gaf in het verleden al eens aan te overwegen om providers daar middels juridische stappen alsnog toe te dwingen. De stichting wil zelf namelijk niets te maken hebben met individuele klanten.

“We willen niet de identiteit hebben van die gebruikers”, laat het weten tegenover BNR. Kortom: Brein wil wel de individuele downloader aanpakken, maar dan niet door zelf achter ze aan te gaan. De stichting wil de privacy van de gebruiker blijven waarborgen en vraagt daarom van de internetproviders om met behulp van de geleverde IP-adressen hun eigen klanten aan te schrijven.

Niet alleen individuele downloaders zijn dit jaar doelwit van Brein, ook stream rippers worden aangepakt. Dat zijn diensten de het bijvoorbeeld mogelijk maken om content van YouTube te halen. Tegelijk blijft de stichting zich concentreren op grote uploaders en het aanpakken van aanbieders van illegale content.

Bron: Filmtotaal.nl