Ongekend succes Nederlandse documentaire Down To Earth

AL MEER DAN 75.000 BEZOEKERS EN NU IN DE TOP 5 VAN NEDERLANDSE ARTHOUSE – EN CROSSOVER FILMS UIT 2016

Het succes van de Nederlandse documentaire DOWN to EARTH van Rolf Winters en Renata Heinen weet van geen ophouden. Sinds de bioscooprelease op 20 oktober  2016 heeft de film, inclusief voorpremières, al meer dan 75.000 bezoekers getrokken (zevenmaal Kristal). Ook de komende weken staat de film nog prominent in de filmtheaters geprogrammeerd en is hard op weg om binnenkort zomaar de magische grens van 100.000 bezoekers te passeren. Een ongekend succes. Daarmee nestelt de film zich stevig in de Top 10 van Nederlandse arthouse en crossover films die in 2016 in première zijn gegaan.

Knielen op een bed violen  (226.801), De Zevende Hemel (187.282), Tonio (143.226), Familieweekend (101.426), Down to Earth (79.640), De Helleveeg (55.510), Beyond Sleep (46.732), De kinderen van juf Kiet (44.008), Waterboys (43.140), Layla M (37.179), Riphagen (32.902), De Held (16.750), Een echte Vermeer (16.448), Adios Amigos (15.503), Ants on a Shrimp (10.571),..

Tussen het enorme geweld van wekelijkse nieuwe releases is het dé grote verrassing in de filmtheaters. De film raakt het publiek, er wordt veel over gesproken en sommige bezoekers willen de film meerdere keren zien. DOWN to EARTH is inmiddels een van de best bezochte Nederlandse documentaires ooit. Nog nooit eerder werd een film zonder distributeur en zonder marketing campagne zo’n groot succes.

Op zoek naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord Amerika samen met een Indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten. DOWN to EARTH voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de ‘Keepers of the Earth’ laten niemand onberoerd.

Awards
Kristallen Film –10.000 bezoekers
Illuminate Film Festival 2015 – Winnaar Juryprijs
Spirit Film Festival 2015 – Winnaar Publieksprijs

Rolf Winters: De reacties en toestroom van het publiek zijn overweldigend. Het succesverhaal van DOWN to EARTH onderstreept alleen maar de boodschap van de film: “We don’t need a position of power or a lot of money to make it happen.” Dit is de ‘people powered change’ waar Nowaten over spreekt.

DOWN to EARTH is geregisseerd door Rolf Winters en Renata Heinen. De documentaire is geproduceerd door Purple Wolf Productions en is tot stand gekomen met steun van een groep Nederlandse particuliere investeerders. De film wordt gedistribueerd door The DOWN to EARTH Collective BV (Ilona van Genderen Stort en Sahil Gill).

Aangezien de distributeur niet aangesloten is bij Filmdistributeurs Nederland (FDN) staat DOWN to EARTH apart vermeld in het overzicht van de Top 30 van best bezochte films, dat tweemaal per week rondgestuurd wordt.

Uitnodiging tot dialoog

De film wordt op on-orthodoxe wijze gelanceerd in de filmtheaters. Het verhaal nodigt uit tot dialoog en dat is wat de makers willen bewerkstelligen. Naast community-based screening events in samenwerking met bioscopen, wordt de film ook aangeboden in interactieve programma’s voor scholen, bedrijven en organisaties die actief willen bijdragen aan een duurzame wereld en levensstijl.

Bron: Down TO Earth