Slotfilm IFFR 2017: 20TH CENTURY WOMEN

Nadat we vorige week openingsfilm Lemon aankondigden, morgen we nu ook de slotfilm bekendmaken: op zaterdag 4 februari sluiten we de 46ste editie van IFFR af met de Europese première van 20th Century Women van Mike Mills. Anders dan de openingsfilm, wordt de slotfilm slechts éénmaal vertoond.

20th Century Women is een grappig en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie, die wordt opgevoed door zijn excentrieke moeder en twee jongere vrouwen. Annette Benning ontving voor haar glansrol een Golden Globe-nominatie. Andere rollen zijn voor Greta Gerwig, Elle Fanning, Billy Crudup en aanstormend talent Lucas Jade ­Zumann. De film werd genomineerd voor een Golden Globe award in de categorie Best Motion Picture – Musical or Comedy.

Mike Mills (1966, Verenigde Staten) richtte in 1996 samen met Roman Coppola het productiebedrijf The Directors Bureau op. Veel van zijn korte films en documentaires werden op vertoond op IFFR. Mills is ook grafisch ontwerper, fotograaf en regisseur van reclames en muziekvideo’s. Hij maakte muziekvideo’s en ontwierp platenhoezen voor artiesten als Air, Yoko Ono en Pulp. Thumbsucker (2005) was zijn speelfilmdebuut als regisseur. In 2010 volgde Beginners, goed voor een Oscar voor acteur Christopher Plummer. 20th Century Women (2016) is Mills’ derde speelfilm.

Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie (jong talent Lucas Jade ­Zumann) groeit op bij zijn gescheiden moeder Dorothea in een groot en statig, maar afbrokkelend pand waar ook verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. Hulp – ook bij de opvoeding – krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die vormend zijn voor de gevoelige, slimme Jamie. Mike Mills putte uit eigen ervaring voor dit creatief vormgegeven, humoristische en invoelende coming of age-verhaal, dat evenzeer over de drie vrouwen gaat als over puber Jamie. Zoals Beginners (2010) een film was over zijn vader (met een fantastische rol voor Christopher Plummer) is 20th Century Women een ode aan zijn moeder (met een fantastische rol voor Annette Bening). De geweldige soundtrack is nog maar één voorbeeld van Mills’ grote liefde voor geschiedenis en research. Een film als een dromerige tijdreis, uitmuntend geacteerd en emotioneel geladen.

Bron: IFFR